Ο 67ος διαγωνισμός της Eurovision τελείωσε, αλλά οι συζητήσεις και τα σχόλια για όσα έγιναν συνεχίζονται. Ο Μεγάλος Τελικός του Σαββάτου μας χάρισε μια όχι και τόσο χαρούμενη νικήτρια, πολλές άβολες στιγμές και μια δυσάρεστη έκπληξη στην παραδοσιακή ελληνοκυπριακή συμμαχία.
Ας πιάσουμε τα πράγματα από την κορυφή. Μεγάλη νικήτρια αναδείχτηκε για 7η φορά η Σουηδία με την Loreen, φτάνοντας έτσι τη μέχρι σήμερα «πρωταθλήτρια» Ιρλανδία. Η Loreen «άγγιξε» την Ιρλανδία όχι μόνο στις συνολικές νίκες, αλλά και στις νίκες ενός μονο καλλιτέχνη, αφού η ίδια είχε νικήσει και το 2012 με το «Euphoria». Ο μοναδικός που είχε καταφέρει να φτάσει στην κορυφή δύο φορές μέχρι τώρα ήταν ο Johnny Logan (Ιρλανδία 1980 και 1987).
Και κάπως έτσι ξεκινά η πρώτη μεγάλη συζήτηση του φετινού διαγωνισμού. Μήπως τόσο τα ρεκόρ όσο και η επερχόμενη επέτειος των 50 χρόνων από τη νίκη των ABBA «βοήθησαν» στη νίκη της Σουηδίας; Η αλήθεια είναι πως η συμμετοχή της Loreen σάρωσε στις κριτικές επιτροπές. Το κοινό βέβαια είχε άλλη άποψη. Μπορεί η Σουηδία να τερμάτισε 2η στο televoting, έγινε όμως η πρώτη χώρα που κερδίζει το διαγωνισμό χωρίς να λάβει ούτε ένα δωδεκάρι απ’ τον κόσμο. Φυσικά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το τραγούδι άρεσε. Απλώς, το κοινό φέτος ήταν στη συντριπτική του πλειοψηφία ταγμένο σε μια άλλη συμμετοχή.
Η Φινλανδία ήταν με διαφορά πρώτη στις προτιμήσεις του κόσμου, πράγμα που φάνηκε έντονα και μέσα στην αρένα, κάνοντας το κλίμα λίγο άβολο. Όλο το στάδιο φώναζε Cha Cha Cha και Käärijä κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας των επιτροπών, όπως φαίνεται στο παρακάτω απόσπασμα. Αυτό εξηγεί σίγουρα και την όχι και τόσο ενθουσιώδη αντίδραση της Loreen στην ανακοίνωση της νίκης της.
Ένα στιγμιότυπο του φετινού διαγωνισμού που έγινε από την πρώτη στιγμή viral ήταν η αντίδραση της La Zarra στην ανακοίνωση της χαμηλότερης απ’ το αναμενόμενο βαθμολογίας της. Η εκπρόσωπος της Γαλλίας δεν ικανοποιήθηκε καθόλου με το αποτέλεσμα και δε δίστασε να το δείξει, αφιερώνοντας (μάλλον σ’ αυτούς που δεν την τίμησαν με την ψήφο τους) μια ξεκάθαρη, διεθνώς αναγνωρίσιμη χειρονομία… Η ίδια υποστήριξε στη συνέχεια πως η κίνησή της ήταν μια χειρονομία απογοήτευσης που σημαίνει «whatever»και θα μπορούσαμε να την μεταφράσουμε ως «ό,τι έγινε έγινε», χωρίς βέβαια να γίνει ιδιαίτερα πειστική. Καλά πήγε κι αυτό!
Στις μεγαλύτερες όχι και τόσο ευχάριστες εκπλήξεις της μεγάλης βραδιάς του Σαββάτου ήταν φυσικά και το τεσσάρι της ελληνικής επιτροπής στην Κύπρο. Η κίνηση αυτή έκανε ιδιαίτερη εντύπωση εντός κι εκτός Ελλάδος, αφού, όπως πολλοί σχολίασαν εύστοχα, οι χώρες μας ανταλλάσσουν υψηλές βαθμολογίες ακόμα κι όταν οι συμμετοχές δεν είναι τόσο δυνατές. Να σημειώσουμε ότι αν η επιτροπή της Ελλάδας έδινε τρεις βαθμούς παραπάνω στην Κύπρο (δηλαδή από 7 και πάνω), ο Andrew Lambrou θα έμπαινε στην πρώτη δεκάδα. Το κοινό μας, πάντως, έδωσε τους δώδεκα βαθμούς του στην κυπριακή αποστολή.