ΑρχικήEvergreenΕτικέτες τροφίμων: Τα πιο επικίνδυνα συστατικά σύμφωνα με τους ειδικούς

Ετικέτες τροφίμων: Τα πιο επικίνδυνα συστατικά σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με συσκευασμένα τρόφιμα, από αλμυρά και γλυκά σνακ μέχρι σάλτσες, ζωμούς και κατεψυγμένα γεύματα. 

Όλοι γνωρίζουμε πως οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων προσθέτουν στα τρόφιμα συστατικά (συντηρητικά, λιπαρά κ.ά.) που δεν μας κάνουν καλό με σκοπό την επέκταση της διάρκειας παραμονής τους στα ράφια. Ποια είναι όμως αυτά που πρέπει όχι απλά ν’ αποφεύγουμε, αλλά ιδανικά να κόψουμε μια και καλή από τη διατροφή μας, σύμφωνα με τους ειδικούς;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξέρουμε τι τρώμε και να καταλάβουμε πως αυτό επηρεάζει τόσο τις καθημερινές μας διατροφικές ανάγκες, όσο και την υγεία μας μακροπρόθεσμα. 

Τα «απαγορευμένα» συστατικά των διατροφολόγων στις ετικέτες των τροφίμων

Γαλακτωματοποιητές 

Οι γαλακτωματοποιητές προστίθενται σε πολλά τρόφιμα για να βοηθήσουν στην ανάμειξη συστατικών που τυπικά δεν ανακατεύονται (πχ. νερό με λάδι), ενώ ταυτόχρονα δίνουν και πιο απαλή υφή στα προϊόντα. Οι προσθήκες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των τροφίμων. 

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους γαλακτωματοποιητές είναι το κόμμι γκουάρ, η καραγενάνη, η μαλτοδεξτρίνη και η λεκιθίνη σόγιας και συναντώνται κυρίως σε συσκευασμένα τρόφιμα όπως τα αρτοσκευάσματα, οι σοκολάτες, τα παγωτά, το ζωικό και φυτικό γάλα κ.ά. 

Σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη 

Πρόκειται για ένα επεξεργασμένο γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολλών συσκευασμένων τροφίμων. Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη αποτελεί κύριο συστατικό για τα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα αρτοσκευάσματα, τα δημητριακά και τα επιδόρπια γιαουρτιού, μιας και είναι πιο φθηνό και πιο γλυκό από την κανονική ζάχαρη. 

Στα κακά νέα, το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα, ενώ αυξάνει την όρεξη και, άρα, οδηγεί συχνά στην παχυσαρκία. 

Τρανς λιπαρά 

Τα τρανς λιπαρά είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυσικά (υπάρχουν σε κάποια τρόφιμα) ή τεχνητά. Στη φύση, υπάρχουν τρανς λιπαρά σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλακτος και του κρέατος. Τα έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς, μπορεί να περιέχουν τρανς λιπαρά σε μεγαλύτερες ποσότητες και με ακόμα χειρότερες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου απ’ ό,τι τα φυσικά.

Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων για να μειωθεί το κόστος και ν’ αυξηθεί η διάρκεια ζωής των προϊόντων. 

Τα τρανς λιπαρά κυριαρχούν στα επεξεργασμένα τρόφιμα και συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική επιστημονική μελέτη, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων ανά γραμμάριο πρόσληψης τρανς λιπαρών οξέων, είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερος συγκριτικά με την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. 

Τι πρέπει να κοιτάζουμε στις ετικέτες της διατροφικής αξίας

Εκτός από τα συστατικά, οι ειδικοί τονίζουν πως εξίσου σημαντικό είναι να ελέγχουμε και τη διατροφική αξία των προϊόντων, διαβάζοντας προσεκτικά τις αντίστοιχες ετικέτες. 

Τα κορεσμένα λιπαρά και η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι τα δύο κύρια σημεία της διατροφικής αξίας ενός προϊόντος που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Η υπερκατανάλωση τροφών με «κακά» λιπαρά και μεγάλες ποσότητες νατρίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υψηλή χοληστερίνη και την υπέρταση. 

*Με στοιχεία από Huffpost.com