ΑρχικήEvergreenΠρέπει να γυμναζόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι; Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά η άσκηση...

Πρέπει να γυμναζόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι; Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά η άσκηση και πότε είναι καλό να την αποφεύγουμε

Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου! Τα κρυολογήματα, η γρίπη και άλλες επικίνδυνες ασθένειες πληθαίνουν τακτικά και δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας – η οποία περιλαμβάνει για πολλούς μεταξύ άλλων και την άσκηση.

Μην μπείτε στον πειρασμό να πιάσετε μερικά χαρτομάντιλα και να σπρώξετε, θεωρώντας πως έτσι θα γλιτώσετε από τις ενοχλητικές κοινές ασθένειες της εποχής μια ώρα αρχύτερα. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι νομίζετε το να δώσετε μια ευκαιρία στη γυμναστική όταν είστε κρυωμένοι.

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το αν είναι εντάξει να ή όχι να ασκούμαστε όταν αισθανόμαστε άσχημα. Το κατά πόσο είναι καλό να κάνουμε γυμναστική εξαρτάται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, καθώς και του προγράμματος της ίδιας της προπόνησης και του χώρου όπου αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Λάβετε υπόψη τα συμπτώματά σας

Ξεκινήστε με έναν γρήγορο έλεγχο συμπτωμάτων, λέει στον SELF η Jaclyn McKenna, MD, παθολόγος πρωτοβάθμιας αθλητικής ιατρικής στο Hospital for Special Surgery στο White Plains της Νέας Υόρκης. Να τι πρέπει να έχετε κατά νου:

Κρυολόγημα και συμπτώματα COVID-19

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα «πάνω από το λαιμό»—συμπεριλαμβανομένης της συμφόρησης, της καταρροής, ενός χαμηλού βαθμού κεφαλαλγίας ή ενός ήπιου πονόλαιμου— η πρώτη σας εντολή είναι να κάνετε τεστ για COVID-19. Γνωρίζοντας ότι είστε θετικοί (ή εξαλείφοντας την πιθανότητα) μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση σχετικά με τα σχέδια προπόνησής σας.

Θυμηθείτε, ακόμη και αν το τεστ είναι αρνητικό στο πρώτο γρήγορο τεστ, θα πρέπει να το επαναλάβετε 48 ώρες αργότερα για να σιγουρέψετε το αποτέλεσμα. Επομένως, εάν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος, θα πρέπει πιθανώς να σταματήσετε την προπόνησή σας μέχρι να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του τεστ.

Εάν είστε θετικοί στον COVID και έχετε μόνο ήπια προβλήματα όπως συμφόρηση ή καταρροή, το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας συνιστά να περιμένετε έως ότου τα πράγματα ξεκαθαρίσουν τελείως πριν από την άσκηση.

Αρνητικό τεστ δύο φορές; Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματά σας είναι πιθανό να είναι λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (κοινό κρυολόγημα κλπ) και είναι συνήθως εντάξει να κινήσετε λίγο το σώμα σας. Ακόμα κι αν έχετε έναν ελαφρύ βήχα ή αισθάνεστε ένα γαργαλητό στο λαιμό σας (όχι στο στήθος), μπορείτε να ασκηθείτε.

Η μέτρια σωματική δραστηριότητα δεν πρέπει να κάνει αυτό το είδος ήπιας ασθένειας χειρότερο ή μεγαλύτερης διάρκειας. Οι γιατροί λένε πως εφόσον έχετε αποκλείσει το COVID-19, επιτρέπεται να συνεχίσετε με αυτά τα συμπτώματα – αρκεί να τροποποιήσετε τη γυμναστική κατάλληλα.

Πόνοι στο σώμα, πυρετός, σφίξιμο στο στήθος και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη

Συμπτώματα όπως πόνοι στο σώμα ή στους μυς, κόπωση, πυρετός, βαθύτερος βήχας, πόνος ή σφίξιμο στο στήθος ή δύσπνοια είναι όλα σημάδια ότι πρέπει να σταματήσετε τη γυμναστική.

Για παράδειγμα, η κόπωση, ο πυρετός και οι πόνοι στο σώμα μπορεί να υποδηλώνουν γρίπη ή COVID. Εάν είστε θετικοί για το τελευταίο με αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να διακόψετε για τουλάχιστον μια εβδομάδα την άσκηση.

Εάν τα έχετε όλα αυτά κι έντονο πονόλαιμο (και είστε αρνητικοί στον COVID), ίσως θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της μονοπυρήνωσης. Αυτό απαιτεί ένα πιο εκτεταμένο διάλειμμα από την έντονη άσκηση – μερικές φορές έως και τρεις έως τέσσερις εβδομάδες – για να αποφευχθεί η ρήξη σπλήνας.

Επιπλέον, ο πυρετός μπορεί να χαλάσει την ικανότητα του σώματός σας να διατηρεί τη θερμοκρασία σας και να αυξάνει την απώλεια υγρών, οπότε αν προσθέσετε άσκηση πάνω από αυτό, είναι πιθανό να επιδεινώσετε και τα δύο προβλήματα.

Συμπτώματα στο γαστρεντερικό

Τα γαστρεντερικά προβλήματα – σκεφτείτε τον εμετό ή τη διάρροια – είναι επίσης απαγορευτικά. Η άσκηση από μόνη της μπορεί να συνδεθεί με προβλήματα στο γαστρεντερικό που οφείλονται στο τράνταγμα και στην εκτροπή της ροής του αίματος μακριά από το έντερο.

Έτσι, αν συνδυάσετε μια προπόνηση με ένα στομάχι που ήδη γουργουρίζει, μπορεί να αυξήσετε τις πιθανότητες για αυξημένη αφυδάτωση.

Εάν προπονείστε όσο είστε κρυωμένοι, δεν θα πρέπει να γυμνάζεστε σε κοντινή απόσταση από άλλους ανθρώπους

Εάν πληροίτε τις οδηγίες πάνω από το λαιμό (δεν έχετε Covid) και θέλετε πραγματικά να ασκηθείτε, να ξέρετε ότι έχει σημασία ο χώρος που θα επιλέξετε να ασκηθείτε.

Ένα βασικό μάθημα της πανδημίας είναι ότι οι επιλογές μας αφορούν κάτι περισσότερο από τη δική μας υγεία – και ένα μικρό κρύωμα που δε σας φαίνεται μεγάλη υπόθεση θα μπορούσε να είναι χειρότερο για κάποιον που είναι μεγαλύτερος σε ηλικία,  ανοσοκατεσταλμένος, δεν έχει αμειβόμενο χρόνο ασθενείας, ή που απλά… δεν θέλει να αισθάνεται χάλια για αρκετές μέρες.

Λάβετε λοιπόν πρόσθετες προφυλάξεις για να αποφύγετε την εκτόξευση των μικροβίων σας σε άλλους ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει ότι γυμνάζεστε στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους, μακριά από άλλους ανθρώπους, όταν έχετε συμπτώματα, τα οποία υποδηλώνουν ενεργή λοίμωξη. Δεν θα πρέπει να επιστρέφετε στο γυμναστήριο ή στα μαθήματα μέχρι να μην βήχετε και να φτερνίζεστε και να μείνετε χωρίς πυρετό για 24 έως 48 ώρες χωρίς φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη.

Εάν θέλετε να γυμνάζεστε ενώ είστε άρρωστοι, θα χρειαστεί να μειώσετε πολύ την ένταση

Σίγουρα δεν θα πρέπει να τρέχετε ή να σηκώνετε τα μεγαλύτερα βάρη σας ενώ είστε άρρωστοι, ακόμα κι αν έχετε απλά ήπια συμπτώματα πάνω από το λαιμό. Η έντονη άσκηση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ασθένειας, ενώ η απόδοσή της δεν είναι καν η ίδια στους ασθενείς.

Οι γιατροί προτείνουν να μειώσετε το χρόνο και την ένταση της προπόνησης στο μισό – ας πούμε, μια 30λεπτη βόλτα ή μια εύκολη συνεδρία γιόγκα αντί για ένα ωριαίο τρέξιμο ή ένα πρόγραμμα με βάρη.

Ανεξάρτητα από το είδος της προπόνησης που θα επιλέξετε, μπορείτε να περιμένετε ότι όλα θα είναι λίγο πιο δύσκολα, δεδομένης της ενέργειας που ξοδεύετε για να αντιμετωπίσετε ακόμη και ένα απλό κρύωμα, εξηγούν.

Βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό—ακόμη και μια ήπια ασθένεια μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση—και παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την προπόνηση.

Εάν αισθάνεστε χειρότερα ενώ γυμνάζεστε, σταματήστε. Εάν, πάλι, η κατάστασή σας υποχωρήσει αφού τελειώσετε, ξεκουραστείτε περισσότερο την επόμενη μέρα και πάρτε το ως σημάδι ότι μπορεί να έχετε κάνει πάρα πολλά πάρα πολύ σύντομα. Και φυσικά, ελέγχετε πάντα με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το πώς αισθάνεστε.

Και, πάνω απ’ όλα, να θυμάστε ότι δεν «πρέπει» να ασκηθείτε, ειδικά όταν δεν αισθάνεστε καλά.