ΑρχικήEvergreenΤι συμβαίνει στο σώμα σας όταν γυμνάζεστε για 30 λεπτά κάθε μέρα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν γυμνάζεστε για 30 λεπτά κάθε μέρα

Μόλις 30 λεπτά άσκησης μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

Πολλές υγιεινές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν ουσιαστικά την υγεία σας, από την κατανάλωση αρκετών λαχανικών μέχρι τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο κάθε μέρα.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε  για να διατηρήσετε το σώμα σας σε φόρμα είναι το να παραμείνετε δραστήριοι. Η συμπερίληψη της κίνησης στην ημέρα σας συνδέεται με μερικά αρκετά εντυπωσιακά οφέλη – ακόμα κι αν μπορείτε να αφιερώσετε μόνο 30 λεπτά καθημερινά.

Ποια είναι, όμως, τα κύρια οφέλη της τακτικής άσκησης για την υγεία;

Βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της τακτικής άσκησης είναι η θετική της επίδραση στη γνωστική λειτουργία. Σύμφωνα με μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, η αερόβια άσκηση—σκεφτείτε το περπάτημα και το ποδήλατο—μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης. Ακόμη περισσότερο, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη του 3% όλων των περιπτώσεων άνοιας.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η τακτική άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Η αύξηση του καρδιακού σας παλμού προάγει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, η οποία συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης μέσα σε ένα φυσιολογικό εύρος, μειώνοντας έτσι την πίεση στην καρδιά.

Η συχνή σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ενώ παράλληλα αυξάνει την αναλογία της HDL χοληστερόλης– που είναι γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη, σύμφωνα με μελέτη του 2020 στο American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology.

Υποστήριξη της υγείας των οστών

Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας των οστών. Oι ασκήσεις με βάρη και αντίσταση, όπως το τρέξιμο και η άρση βαρών, διεγείρουν την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των οστών. Αυτό βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων στη μετέπειτα ζωή. Επιπλέον, η άσκηση βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό, μειώνοντας την πιθανότητα πτώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς στα οστά, σύμφωνα με άρθρο του 2021 στο Medical Clinics of North America.

Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

Η τακτική άσκηση όχι μόνο ωφελεί τη γνωστική λειτουργία, την υγεία της καρδιάς και την οστική πυκνότητα, αλλά βοηθά και στην ποιότητα του ύπνου. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης θεωρείται ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Αύξηση επιπέδων ενέργειας και διάθεσης

Η άσκηση είναι ένας φυσικός ενισχυτής ενέργειας. Όταν ασκείστε, η ροή του αίματος στο σώμα σας αυξάνεται, διασφαλίζοντας ότι σημαντικά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο παρέχονται αποτελεσματικά στα κύτταρά σας. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια, ενισχύοντας την αντοχή σας και μειώνοντας τα συναισθήματα κόπωσης. Επιπλέον, η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στη βελτίωση της μεταβολικής λειτουργίας, οδηγώντας σε πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει και στη στήριξη της ψυχικής σας υγείας βελτιώνοντας τη διάθεσή σας. Σύμφωνα με άρθρο του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Biomolecules, η άσκηση πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών, που συχνά αναφέρονται ως «ορμόνες της καλής διάθεσης», οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθήματα ευτυχίας και ευφορίας. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους προάγοντας τη χαλάρωση και ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να χειρίζεται το στρες.