ΑρχικήΚόσμοςΣούνακ: «Υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τεθεί δημόσια το θέμα της επιστροφής...

Σούνακ: «Υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα τεθεί δημόσια το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών» – Διαψεύδει η Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ «παραβίασε τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θέσει δημόσια την ελληνο-βρετανική διαφωνία για την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Αυτό επανέλαβε με νέες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Σουνάκ ενώ τα βρετανικά ΜΜΕ αναρωτιούνται αν ο Βρετανός πρωθυπουργός “έχει χάσει τα μυαλά του” και κάνει ένα τέτοιο διπλωματικό φάουλ.

“Εάν δεν είναι δυνατόν να τηρήσουμε τις διαβεβαιώσεις, τις ρητές διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, τότε δεν είναι ένας παραγωγικός τρόπος για να διεξάγουμε τη δουλειά μας και για αυτό το λόγο είδατε τον πρωθυπουργό να παίρνει αυτή την απόφαση”, είπε ο εκπρόσωπος του Σουνάκ σε σημερινές δηλώσεις του που μεταδίδονται από το πρακτορείο Reuters.

Από την άλλη πλευρά, ελληνική πηγή διαψεύδει ότι έχει υπάρξει τέτοια συμφωνία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε δημόσια για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως μεταδίδει το BBC.

Νωρίτερα, βρετανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών είχε συμφωνηθεί με την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες δεν θα ασκούσαν δημόσια πίεση για τα Ελγίνεια Μάρμαρα/Γλυπτά του Παρθενώνα πριν από τη συνάντηση αυτή.

Η παραπάνω “συμφωνία” που επικαλείται η βρετανική πλευρά, θεωρήθηκε ότι παραβιάστηκε με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC το βράδυ της Κυριακής 26 Νοεμβρίου.

Η αποστροφή του λόγου του Κυριάκου προς τη δημοσιογράφο του BBC “αν σας έλεγα να κόψουμε τη Μόνα Λίζα στη μέση, πιστεύετε ότι το κοινό σας θα απολάμβανε την ομορφιά του πίνακα;” φαίνεται ότι αποτέλεσε την θρυαλλίδα που πυροδότησε τη βρετανική αντίδραση.

 

Ο εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε ότι “η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τις διαβεβαιώσεις να μην χρησιμοποιήσει την επίσκεψη στο Λονδίνο ως δημόσια πλατφόρμα για να σηκώσει το θέμα των Μαρμάρων”.

Και συμπλήρωσε ότι “η βρετανική κυβέρνηση δεν θα αισθανόταν ότι είναι παραγωγικό να διεξάγει συνομιλίες αν σε αυτές κυριαρχούσε το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα”.

Τέλος, επανέλαβε την πάγια θέση της Βρετανίας ότι πιθανή επιστροφή των Γλυπτών θα οδηγούσε σε “ολισθηρό δρόμο” αναφορικά με αιτήματα επιστροφής και άλλων εκθεμάτων από το Βρετανικό μουσείο,