Σύνοδος Κορυφής: Η «αβέβαιη» Ευρώπη και το προσωπείο της Τουρκίας

31 mins read

 Tου Αλέξανδρου Τζάσερ

Εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, όπου θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμάνουελ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

Μεταξύ όσων ειπώθηκαν, ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε να ενεργοποιηθούν άμεσα οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τονίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, στα οποία γινόταν  αναφορά για κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο, η Τουρκία επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με τη μάσκα του ειρηνοποιού. 

«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε αλλού παρά στην Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε λέγοντας, «σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας». 

Από την πλευρά του, ο  Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιρρίπτει ευθύνες αποκλειστικά στην άλλη πλευρά λέγοντας, «δυστυχώς, ο γείτονας μας αποφεύγει πεισματικά τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις στο θέμα και επιζητεί λύσεις διά άλλων οδών. Κάνουν λάθος».

Στο πλαίσιο της δήθεν «καλής πίστης», το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επέστρεψε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο λιμάνι της Αττάλειας.

Ο εριστικός Τσαβούσογλου κατά τις τελευταίες του τοποθετήσεις. 

Ωστόσο, το ρόλο του κακού φαίνεται πως έχει αναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις στην Ισλαμική Διάσκεψη κάνει λόγο για ύπαρξη «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας» στη Θράκη, ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη για ισλαμοφοβία και επέκρινε τη Γαλλία για τη στάση έναντι των μουσουλμάνων υπηκόων της.  

Σε εμπρηστικό τόνο, κινήθηκε και κατά την αρχική του εισήγηση στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Προφανώς ενοχλημένος, από την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος κατέδειξε την Τουρκία ως χώρα, που εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή του, καταφέρθηκε κατά πάντων.

Ειδικότερα, ο κ. Τσαβούσογλου καταφέρθηκε εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη συνέχεια εξέφρασε τη «λύπη» του για το γεγονός ότι, οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζοντας τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας – Κύπρου» και στηρίζοντας «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε χαρακτηριστικά, ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή. Στο στόχαστρο βρέθηκε για μια ακόμη φορά και η Γαλλία για την οποία υποστήριξε, ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη, που παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο, υπονοώντας την Τουρκία.

Το ψήφισμα για τα Βαρώσια ανοίγει το δρόμο των κυρώσεων.

Θετικό γεγονός αποτελεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία το ψήφισμα για τα Βαρώσια, στο οποίο γίνεται αναφορά για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία. 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο, δήλωσε πως η Τουρκία δε θα αξιολογηθεί με βάση μόνο μια κίνηση ή ανακοίνωση, αλλά για ένα σύνολο δράσεων σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Χαρακτηριστικά είπε, πως «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα γίνει η επαναξιολόγηση προς ποιες κατευθύνσεις θα προχωρήσουμε αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Τα πάντα είναι στο τραπέζι». Ερωτήματα προκύπτουν από τη δήλωση του πως στις διαθέσεις της ΕΕ είναι και ο δρόμος της θετικής ατζέντας και τη δέσμευσης σε έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Η διγλωσσία Μέρκελ θολώνει το τοπίο, καθώς αναφέρει πως «στην Τουρκία αξίζει μεγάλος σεβασμός για το προσφυγικό» λησμονώντας το σχέδιο εργαλειοποίησης χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών στα «μεταξύ άλλων και ευρωπαϊκά» σύνορα του Έβρου. Στον αντίποδα, η ίδια απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναγνωρίζει τον επιθετικό και προκλητικό χαρακτήρα σε όσα συμβαίνουν από την πλευρά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, επιβεβαιώνοντας την αμφισημία στις δηλώσεις της. 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα