ΑρχικήΚόσμοςTrooping the Colour: Ποια είναι η σημασία της γιορτής για το Ηνωμένο...

Trooping the Colour: Ποια είναι η σημασία της γιορτής για το Ηνωμένο Βασίλειο;

Η τελετουργική αυτή εκδήλωση καθιερώθηκε περί το 1748 από τον βασιλιά Γεώργιο Β’.

Εισιτήρια πωλούνταν μέχρι και τις αρχές Μαρτίου για το θέαμα της 15ης Ιουνίου, διαφημίζοντας τόσο την πρώτη επίσημη εμφάνιση της πριγκίπισσας Κέιτ μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη τον Ιανουάριο, όσο και τη συμμετοχή του ίδιου του Βασιλιά Καρόλου μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο και τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλεται έκτοτε.

Trooping the colour: Η τελετουργική εκδήλωση χρονολογείται περί το 1748 και εκτελείται κάθε χρόνο στην παρέλαση των φρουρών αλόγων στο Λονδίνο.

 Η φωτογραφία της βασιλικής οικογένειας στο μπαλκόνι των ανακτόρων

Στις 5 Μαρτίου, είχε ανακοινωθεί πως η πρώτη δημόσια υποχρέωση της πριγκίπισσας Κέιτ μετά την εγχείρησή της θα ήταν η επιθεώρηση του Trooping the Color στις 8 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν από την κύρια εκδήλωση.

Στις 6 Μαρτίου, όμως, ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου αφαίρεσε από τον ιστότοπό του την ανακοίνωση που ήθελε την πριγκίπισσα της Κέιτ να επιθεωρεί το Trooping the Color τον Ιούνιο αφού δεν είχε ληφθεί έγκριση από το Παλάτι του Κένσινγκτον.

Οι ανακοινώσεις αυτές προηγήθηκαν της επίσημης αναφοράς της πριγκίπισσας στη διάγνωσή της με καρκίνο, όμως οι φήμες που την θέλουν να επιθεωρεί το φετινό Trooping the Colour έχουν πυροδοτηθεί εκ νέου.

Το Trooping the Colour είναι μια παραδοσιακή παρέλαση που πραγματοποιείται για να σηματοδοτήσει τα επίσημα γενέθλια του Βρετανού ηγεμόνα. Θα είναι το πρώτο Trooping the Colour που διοργανώνεται για τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ από τότε που ανέβηκε στον θρόνο.

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΓΓΛΙΑ – 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023: Ο πρίγκιπας Γεώργιος της Ουαλίας, η πριγκίπισσα Σάρλοτ της Ουαλίας και ο πρίγκιπας Λουδοβίκος της Ουαλίας ιππεύουν σε άμαξα με την Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας και τη βασίλισσα Καμίλα κατά τη διάρκεια του Trooping the Colour στο Horse Guards Parade στις 17 Ιουνίου 2023 στο Λονδίνο, Αγγλία. (Φωτογραφία: Rob Pinney/Getty Images)

Ενώ το Παλάτι του Κένσινγκτον επιβεβαίωσε ότι η πριγκίπισσα Κέιτ δεν θα συμμετείχε στην τελευταία πρόβα για τη γιορτή στις 8 Ιουνίου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρευρεθεί στην κύρια εκδήλωση στις 15 Ιουνίου.

Οι αναφορές σχετικά με την κατάσταση της πριγκίπισσας ήταν αρκετά ασυνεπείς. Από τη μία πλευρά, λέγεται ότι μπορεί να μην αναλάβει ξανά τα βασιλικά της καθήκοντα μέχρι το 2025, ενώ την ίδια στιγμή γνωστά μέσα αναφέρουν πως εθεάθη να κάνει δουλειές στο Sandringham.

Παράλληλα, όσον αφορά στον Βασιλιά Κάρολο, ο οποίος και αποτελεί βασικό πρόσωπο της γιορτής, ανακοινώθηκε πως θα παρευρεθεί στη μεγάλη εκδήλωση της 15ης Ιουνίου σε άμαξα και όχι έφιππος όπως πέρυσι. Η εμφάνισή του αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα σημάνει και τη μεγάλη του επιστροφή σε δημόσιες υποχρεώσεις μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο.

Τι είναι όμως το Trooping the Colour και γιατί είναι τόσο σημαντικό για το Ηνωμένο Βασίλειο;

Στους περσινούς εορτασμούς του Trooping the Colour, για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, ίππευσε στην εκδήλωση ο ίδιος ο βασιλιάς, παράδοση που είχε καταργήσει η μητέρα του, Ελισάβετ το 1986, όταν ήταν 60 ετών.

Ο βασιλιάς Κάρολος να ιππεύει στους περσινούς εορτασμούς

Το Trooping the Color είναι μια ετήσια γιορτή, που πραγματοποιείται πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες για τον εορτασμό των γενεθλίων του μονάρχη. Ένας βασιλιάς ή μια βασίλισσα έχει δύο γενέθλια τον χρόνο – τα προσωπικά του, τα οποία ορίζει η ημερομηνία γέννησής του και αυτά που γιορτάζονται τον Ιούνιο.

Η τελετουργική αυτή εκδήλωση καθιερώθηκε περί το 1748 από τον βασιλιά Γεώργιο Β και εκτελείται κάθε χρόνο με μια μεγάλη παρέλαση των έφιππων φρουρών στο Λονδίνο. Η Παρέλαση των Χρωμάτων, σε ελεύθερη μετάφραση, αντλεί το όνομά της από τις διάφορες σημαίες ή τα λάβαρα που κρατούν ψηλά τα στρατιωτικά συντάγματα.

Τις ημέρες της μάχης σώμα με σώμα, τα χρώματα αυτά ήταν μια περήφανη διακήρυξη του ποιος πολεμούσε και επίσης ένα χρήσιμο οπτικό βοήθημα για τους στρατιώτες που ήταν επιρρεπείς στο να χάσουν τον δρόμο τους μέσα στη συμπλοκή. Αυτή η τελετή στους αρχαίους χρόνους θα επέτρεπε στους στρατιώτες να εξοικειωθούν με το Χρώμα στο οποίο θα χρειαζόταν να συγκεντρωθούν για ασφάλεια, μέσα στο χάος της μάχης.

Το Trooping the Colour είναι, μεταξύ άλλων, και ένα εντυπωσιακό εναέριο σόου της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο πλάι του Βρετανού μονάρχη παρήλασαν η πριγκίπισσα Άννα, η οποία φέρει τον τίτλο του ανώτερου συνταγματάρχη

Ο βασιλιάς Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα

Ο Βασιλιάς Κάρολος έγινε 75 στις 14 Νοεμβρίου και αυτό θα είναι το δεύτερο Trooping the colour που θα τελεστεί μετά τον θάνατο της μητέρας του, Βασίλισσας Ελισάβετ, και την ανάληψη του θρόνου από τον ίδιο. Στους περσινούς εορτασμούς του Trooping the Colour, για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια, ίππευσε στην εκδήλωση ο ίδιος ο βασιλιάς, παράδοση που είχε καταργήσει η μητέρα του, Ελισάβετ το 1986, όταν ήταν 60 ετών, την οποία όμως δεν θα επαναλάβει και φέτος καθώς η υγεία του του επιβάλλει να παραστεί στην τελετή με άμαξα.

Στο πλάι του Βρετανού μονάρχη παρήλασαν η πριγκίπισσα Άννα, η οποία φέρει τον τίτλο του ανώτερου συνταγματάρχη, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ως συνταγματάρχης των Φρουρών της Ουαλίας, και, για πρώτη φορά, ο δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Έντουαρντ.

Η πρώτη δημόσια υποχρέωση της πριγκίπισσας Κέιτ μετά την εγχείρησή της θα ήταν η αναθεώρηση του Trooping the Color στις 8 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν από την κύρια εκδήλωση

Η πριγκίπισσα Κέιτ στην περσινή παρέλαση

Οι πρόβες έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες και τη Δευτέρα ο μονάρχης παρουσίασε τα νέα Χρώματα της Ιρλανδικής Φρουράς στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω της εκστρατείας για τις Γενικές Εκλογές της χώρας και σε αυτήν θα συμμετάσχουν διακόσιοι πενήντα μουσικοί, είκοσι αυλητές, διακόσια σαράντα στρατιωτικά άλογα εργασίας, ένας εξαιρετικά μεγάλος σκύλος και σχεδόν χίλιοι στρατιώτες οι περισσότεροι εκ των οποίων παραδόξως είναι μεταξύ 18 και 25 ετών.

«Η παρέλαση είναι, ουσιαστικά, μια ευκαιρία για το The Household Division να επιδείξει την επαγγελματική του αριστεία και την πίστη του στο Στέμμα αποτελώντας παράλληλα ισχυρό σύμβολο ήπιας δύναμης του έθνους για τους συμμάχους και τους εχθρούς μας.

Την τιμή να ηγηθούν της παρέλασης έχουν τα πέντε συντάγματα των Foot Guards και φέτος (2024) ανήκει στους Nomber 9 Company Irish Guards. Οι Ιρλανδοί Φρουροί ανατράφηκαν από τη Βασίλισσα Βικτώρια το 1900 και έχουν προσφέρει σχεδόν 125 χρόνια πιστής υπηρεσίας στη Μοναρχία και στο έθνος. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια από τις εταιρείες δημοσίων καθηκόντων των Ιρλανδών Φρουρών θα στρατεύσει με το χρώμα της στην παρέλαση γενεθλίων ενός Κυρίαρχου, και η πρώτη φορά που οι Ιρλανδοί Φρουροί θα έχουν στρατεύματα μπροστά στον Βασιλιά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες δημοσίων καθηκόντων των Ιρλανδών Φρουρών Νούμερο 9 και Νούμερο 12 ιδρύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 στις τελευταίες ημέρες της Βασιλείας της Αυτού Μεγαλειότητας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’», αναφέρει η ιστοσελίδα του Βρετανικού στρατού (Army be the best).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ