Σχολεία και κορωνοϊός: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

14 mins read

Την προηγούμενη Παρασκευή συμπληρώθηκαν τρεις βδομάδες από το πρώτο κουδούνι στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων με τα πρώτα συμπεράσματα αναφορικά με τη διασπορά του κορωνοϊού να μπορούν να διεξαχθούν.

Πώς επιδρά λοιπόν το άνοιγμα και η λειτουργία των σχολείων στη διασπορά του κορωνοϊού;

Μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων δείχνει πως στις ηλικίες 0-17 ετών, τον Αύγουστο είχαμε 19.191 κρούσματα και τον Σεπτέμβριο πολύ λιγότερα, μόλις 16.782. Αν εστιάσει κανείς στις τρεις βδομάδες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, για το διάστημα από τις 13 Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία, μέχρι την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου τα νέα κρούσματα μεταξύ των ανηλίκων ήταν 11.390.

Έπαιξε κάποιο ρόλο το άνοιγμα των σχολείων για αυτό;

Τα στοιχεία λένε πως όχι. Απο τις 13/09 μέχρι την 01/10, η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των ανηλίκων ήταν 14,9% σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν, ενώ το αντίστοιχο διάστημα απο τις 23/08 μέχρι το άνοιγμα των σχολείων η αύξηση των κρουσμάτων ήταν 16,74%.

Συνεπώς, όποια ανάλυση και να γίνει φαίνεται πως το άνοιγμα των σχολείων δεν έφερε επιπλέον επιβάρυνση στην διασπορά της πανδημίας μεταξύ των μαθητών.

Τα δεδομένα όμως μας επιβεβαιώνουν δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι πως το άνοιγμα των σχολείων έχει γίνει με μεγάλη ασφάλεια. Θα μπορούσε να πει κανείς, πως ο συχνός διαγνωστικός έλεγχος με τα self-test και η εκτεταμένη χρήση μάσκας περιόρισε το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών και τελικά για αυτό το λόγο έχει ανασταλεί η λειτουργία σε μόλις 5 απο τις 90.000 τάξεις που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Το δεύτερο στοιχείο είναι πως η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους, μεταξύ των οποίων και τους ανηλίκους και για αυτό το λόγο τα κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αντιπροσωπεύουν πλεόν το 27,33% των συνολικών κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου το 22% των μαθητών ηλικίας 12-17 έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η περαιτέρω αύξηση του εμβολιασμού θα θωρακίσει τα παιδιά και θα τα προστατέψει από τις συνέπειες της απρόβλεπτης ασθένειας.

Συμπερασματικά τα σχολεία είναι ασφαλή, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα παιδιά είναι εξασφαλισμένα. Κανένας δεν είναι εξασφαλισμένος, μέχρι τελικά όλοι να είμαστε ασφαλείς. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για να τα καταφέρουμε.

Facebook Comments