Όταν η Μελίνα Μερκούρη έλεγε: «Μόλις το γράψουν οι Times, τότε θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

8 mins read

Mία ανέκδοτη ιστορία μοιράστηκε, στην εκπομπή Evening Report με τον Γιώργο Κουβαρά, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Αφορμή στάθηκε το πρόσφατο άρθρο των Times του Λονδίνου, με το οποίο η εφημερίδα παίρνει σαφή θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Οι Times επισημαίνουν ότι επί 50 χρόνια στήριζαν την κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο στη θέση κατά της επιστροφής των Μαρμάρων, αλλά άλλαξαν γνώμη.

Στο άρθρο τους με τίτλο: “Η άποψη των Times για τα Ελγίνεια Μάρμαρα (σ.σ. όπως αποκαλεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα): Ενώνοντας την Ελληνική Κληρονομιά”, αναφέρουν: “Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστραφούν”.

Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, σχολιάζοντας το άρθρο των Times, ανέφερε:

Τη δεκαετία του ’80, η Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού είχε οργανώσει μια μεγάλη καμπάνια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η ίδια ήταν πολύ αισιόδοξη, ωστόσο ο Ζιλ Ντασέν της έλεγε “Μελινάκι, δεν έρχονται έτσι εύκολα τα μάρμαρα πίσω”.

Ήταν μεγάλη η αντίδραση  και έτσι δεν επέστρεψαν τα γλυπτά. Τη δεκαετία του ’90, όταν βρέθηκε πάλι στη θέση της υπουργού Πολιτισμού, είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για δανεισμό των γλυπτών.

Και τότε η Μελίνα έλεγε: “Μόνο αν κάποτε οι Times του Λονδίνου το γράψουν, υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα”.

Facebook Comments