Αβραμόπουλος: «Το πραγματικό δίλημμα που έχουμε είναι διάλογος ή σύγκρουση με την Τουρκία»

14 mins read

«Το πρώτο μήνυμα από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη είναι αισιόδοξο» λέει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:
-Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Πιστεύετε ότι μπορούν να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα; 
Πιστεύω ναι. Προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης, εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης. Το μήνυμα από την πρόσφατη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη είναι αισιόδοξο.
-Η Τουρκία εμφανίζεται, πάντως, να εγείρει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αλλά και αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάννης. 
Για πολλά χρόνια το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών δεν επανερχόταν. Με βάση την εμπιστοσύνη, καταφέραμε να συνεννοηθούμε διευθετώντας διαφορές και φέρνοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα για ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, όπως και ανάμεσα στις δύο χώρες. Από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να σας πω ότι οσάκις χρειάστηκε και εξ ονόματος της Ευρώπης να διαπραγματευτώ κοινά ζητήματα όπως πχ. το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ζητήματα ασφαλείας, η ανταπόκριση ήταν θετική. Δεν ήταν και λίγες οι περιπτώσεις όπου για χαμηλής πολιτικής ζητήματα δόθηκαν λύσεις. 
Επίσης, να σημειωθεί ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του κ. Ερντογάν είναι ότι πολλές φορές για ορισμένα θέματα αντιδρά συναισθηματικά. Αυτό για κάποιον συνομιλητή του δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό. Τέλος, ποτέ δεν μου ζητήθηκε να υποκατασταθούν ή να παρακαμφθούν οι θεσμικοί δίαυλοι της σχέσης Ελλάδας-Τουρκίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο.
-Θα έπρεπε να προβούμε σε άλλους χειρισμούς στο πλαίσιο της ΕΕ;
Να ξεκινήσουμε σημειώνοντας ότι για να μπορεί κανείς να αξιολογήσει τη στάση της Ευρώπης στα ελληνοτουρκικά, πρέπει να αξιολογηθούν πρώτα οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και στην Τουρκία. Η Ευρώπη δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική, όπως δεν έχει και κοινή αμυντική πολιτική. Αυτό που ορίζει, λοιπόν, τη στάση κάθε χώρας είναι τα δικά της στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα. Και αυτό εξηγεί την τελική έκβαση του χαρτιού των κυρώσεων.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα