ΑρχικήΠολιτικήΧατζηδάκης: Εν αναμονή της έγκρισης για επέκταση του «Ηρακλή»- Δέκα μέτρα...

Χατζηδάκης: Εν αναμονή της έγκρισης για επέκταση του «Ηρακλή»- Δέκα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

«Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την επέκταση του προγράμματος “Ηρακλής” καθώς έχουμε υποβάλλει τις πρώτες μας ιδέες και αναμένουμε την έγκριση».

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS “Prime“ και τον Ηλία Σιακαντάρη αναφορικά με την επανενεργοποίηση του «Ηρακλή», του προγράμματος τιτλοποιήσεων που «καθαρίζει» τους τραπεζικούς ισολογισμούς από «κόκκινα δάνεια».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι  “κόκκινα” δάνεια που ήταν σε ένα ποσοστό 40% “έπεσαν” στο 10%”

Ως προς την εξαγγελία δέσμης δέκα μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Οι ψηφιακές συναλλαγές στην Ελλάδα έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Με τις προσπάθειες που έγιναν έχει μειωθεί στο μισό το λεγόμενο κενό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Δεν θα ισχυριστούμε ποτέ ότι θα εξαφανιστεί η φοροδιαφυγή, αλλά θα μειωθεί».

Ο κ. Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι είμαστε αυτή την ώρα δεύτερη σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι μικρό, είναι πολύ σημαντικό. Έχει να κάνει με το ότι είμαστε σε διαφορετικό κύκλο από τους υπόλοιπους, διότι είχε προηγηθεί και η δεκαετής οικονομική κρίση και τώρα η οικονομία επιστρέφει. Αλλά παράλληλα, η οικονομία επιστρέφει διότι έχει γίνει και δουλειά για να επιστρέψει στο επίπεδο της μείωσης της φορολογίας, στο επίπεδο της διευκόλυνσης αδειοδότησης των επιχειρήσεων, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κλπ.

Όλα αυτά αποδίδουν και εμείς βλέπουμε αυτή την ώρα τις προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών, όχι μόνο εδώ, ας πούμε, της Τράπεζας της Ελλάδος. Όλων των διεθνών οργανισμών που είναι πολύ θετικές για την Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δουλειά δική μας είναι να ακολουθήσουμε μια οικονομική πολιτική, σοβαροί, υπεύθυνοι, κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού, έτσι ώστε να υπάρχει μέρισμα ανάπτυξης για τους Έλληνες πολίτες.

Θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο για τις τράπεζες, συνολικά τα γνωστά funds. Σύντομα ενδεχομένως να συζητηθεί και στο υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, αν όχι του Οκτωβρίου. Και μια από τις προτεραιότητές μας είναι να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό. Μια από τις μεθόδους είναι να υπάρξει δυνατότητα να δίνονται δάνεια και από μη τραπεζικά ιδρύματα. Υπάρχει αυτό ήδη στην Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

“Έχουμε λοιπόν υποβάλει τις πρώτες μας ιδέες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε σε διαπραγμάτευση έτσι ώστε να πάρουμε τις σχετικές εγκρίσεις που απαιτούνται από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να προχωρήσουμε στη συνέχεια με τους όρους που θα συμφωνηθούν και στην επέκταση του Ηρακλή που βοήθησε αρκετά το τραπεζικό σύστημα, γιατί τα κόκκινα δάνεια που ήταν πάνω από 40% περιορίστηκαν σε ένα ποσοστό κάτω από 10%. Πιστεύω ότι το φθινόπωρο εν ευρεία έννοια, θα είναι ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα”.

ΤΑ ΔΕΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ερώτηση: Εξαγγείλατε μια δέσμη δέκα μέτρων για την καταπολέμησή της φοροδιαφυγής. Πολλά από αυτά έχουν εξαγγελθεί και κάποια από αυτά αρκετές φορές. Δέχομαι ότι η τεχνολογία μπορεί «να δώσει μπράτσα» σε αυτές τις εξαγγελίες ωστόσο παραμένει το ερώτημα: Πώς θα βεβαιώσετε ότι κάποιος που αγοράζει σπίτι δεν δίνει και «μαύρα», η κάποιος άλλος δεν «τα έχει κάνει πλακάκια» με ένα σταθερό προμηθευτή του;

Πρώτα απ όλα να πω κάτι που δεν αφορά εμένα και δεν αφορά μόνο την δική μας κυβέρνηση: Οι ψηφιακές συναλλαγές στην Ελλάδα έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι παράξενο αλλά αληθινό. Το κλείσιμο των τραπεζών είχε και μόνο μία παράπλευρη ωφέλεια: Που ήταν αυτό. Ότι διευρύνθηκαν οι συναλλαγές αυτές και με αυτό τον τρόπο και τις προσπάθειες που έγιναν στη συνέχεια.

Τώρα πια τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί στο μισό το λεγόμενο “κενό” του φόρου προστιθέμενης αξίας. Δηλαδή εισπράττουμε πολύ περισσότερο φόρο προστιθέμενης αξίας σε σχέση με πριν. Τώρα παρουσιάσαμε μέτρα τα οποία ήταν επικεντρωμένα σε ψηφιακά εργαλεία, σε νέες τεχνολογίες. Όλα αυτά θα βοηθήσουν.

Είπα σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα ισχυριστούμε ποτέ ότι θα εξαφανιστεί η φοροδιαφυγή – δεν έχει εξαφανιστεί από καμία γωνιά του κόσμου, αλλά θα περιοριστεί δραστικά.

Πάντοτε θα υπάρχει μια εφευρετικότητα να παρακάμπτει κανείς αυτά τα εργαλεία. Αλλά δεν είναι μόνο ότι θα συνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές. Είναι τα mydata τα οποία θα καταστούν υποχρεωτικά. Που είναι τα ηλεκτρονικά, η υποβολή ηλεκτρονικών τιμολογίων και εν πάση περιπτώσει η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων, τα ψηφιακά δελτία αποστολής και ούτω καθεξής.

Ερώτηση: Ο πληθωρισμός, ο οποίος ευχόμασταν να κάνει έναν κύκλο και να φύγει, βρίσκει νέες, πολύ σοβαρές αφορμές για να είναι εδώ και να μας απασχολήσει και το 2024. Εκτιμάτε ότι τώρα που υποχωρούν τα βοηθήματα διαφόρου τύπου, θα έχετε πρόβλημα σε αυτή τη σεζόν με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών;

Επίδομα θέρμανσης. Το κρατάμε και μάλιστα το αυξάνουμε για τις οικογένειες με παιδιά από του χρόνου. Επίσης, θέλω να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι παρότι έχουν αυξηθεί οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, των καυσίμων γενικότερα, από πλευράς κίνησης δεν βλέπουμε να περιορίζεται. Και δεν το λέω γιατί το βλέπουμε με το μάτι μας, το βλέπουμε από το τι εισπράττουμε.

Από τη δική μας πλευρά, προσπαθούμε σταθερά να συνδυάζουμε την οικονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία, αλλά για να δείχνεις κοινωνική ευαισθησία, πρέπει προηγουμένως να είχες λεφτά να μοιράσεις.

Πηγή: ΕΡΤ