Χρυσοχοίδης: «Αξιοθαύμαστος ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση την ενεργειακή κρίση»

23 mins read

Στο  Action24 και στην εκπομπή BrainStorming με τον Σταμάτη Ζαχαρό, ήταν καλεσμένος ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας για την βία στα γήπεδα τόνισε πως υπάρχουν νόμοι που όμως δεν εφαρμόζονται και έφερε ως παράδειγμα το νόμο Αυγενάκη ο οποίος λέει πως «Αν συλληφθεί κάποιος και του απαγγελθεί κατηγορία και ας μην φυλακιστεί, την ώρα του ματς να είναι στο τμήμα. Αυτό δεν εφαρμόζεται πουθενά» ενώ διερωτήθηκε γιατί στα ματς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων δεν συμβαίνει το παραμικρό, δίνοντας μόνος του την απάντηση «Γιατί η ποινή θα είναι πολύ βαριά. Σε αντίθεση με εδώ που επικρατεί η άποψη ότι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «αν φοβάται κάποιος κάτι», απάντησε πως «είτε φοβάται, είτε υπάρχουν μικροσυμφέροντα». Παράλληλα για να δοθεί λύση στο θέμα είπε πως πρέπει όλοι μαζί να συνεννοηθούν « Η αστυνομία και ο εισαγγελέας δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς τις αθλητικές αρχές. Να αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι οι κανόνες θα εφαρμοστούν».

Για τον κύκλο βίας στα σχολεία και στο αν υπάρχει λύση, είπε « Το πρόβλημα θα ενταθεί. Η κοινωνία γίνεται βιαιότερη. Οι κοινωνικές συνθήκες οδηγούν τους ανθρώπους να γίνονται πιο βίαιοι. Υπάρχουν συμμορίες 14-15 ετών που μαχαιρώνουν. Η λύση είναι η εφαρμογή κανόνων στα σχολεία. Να παρακολουθεί τα παιδιά, να τα επιτηρεί και τα προβληματικά παιδιά να απομονώνονται». Ενώ για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια ήταν ξεκάθαρος «Σε μια ευνοούμενη πανεπιστημιακή κοινότητα δε θα υπήρχε λόγος αστυνομικής παρουσίας. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Υπάρχει διαρκής ανομία που φέρνει ατιμωρησία και η ατιμωρησία φέρνει μιμητισμό, αλλά δεν είναι γενικευμένο το θέμα. Δε λύνεται όμως διαφορετικά το θέμα αυτή τη στιγμή. Η αστυνομία πρέπει να μείνει ως επιτηρούσα στους χώρους αυτούς μέχρις ότου εφαρμοστεί πλήρως η νομιμότητα». Για την περίοδο της πανδημίας και για τις εις βάρος του κατηγορίες ότι άσκησε υπέρμετρη βία σχολίασε πως «Η αστυνομία κλήθηκε στην πανδημία να κάνει μια δουλειά που δεν είναι δικιά της. Να βάζει πρόστιμα σε οικογένειες, σε άτομα που δεν φορούσαν μάσκα. Δεν είναι αστυνομική δουλειά αυτή. Αυτά δημιούργησαν εντάσεις».

Στο ερώτημα «Πότε θα έχουμε εκλογές», ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης απάντησε διπλωματικά «Την ώρα που πρέπει» και συνέχισε «Εννοώ την ώρα που οι συνθήκες  θα είναι   τέτοιες που θα συνδυάζουν την εκπλήρωση μιας ολόκληρης προγραμματικής περιόδου που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια και βεβαίως μια σειρά συγκυριών όπως ο πόλεμος, το ενεργειακό ζήτημα κ.α». Εν συνεχεία αναφερόμενος στην κυβέρνηση, από την περίοδο που ήταν υπουργός ο ίδιος, ανέφερε πως διαχειρίζεται μια σειρά κρίσεων, όπως η κρίση στον Έβρο, η πανδημία και ο πόλεμος. Στο αν η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει 4ετία «Αν υπάρχουν πολύ έκτακτα γεγονότα θα κριθεί και θα αξιολογηθεί αυτό», ενώ χαρακτήρισε αξιοθαύμαστο τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την ενεργειακή κρίση.

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και αν νιώθει νοσταλγία « Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει στη ζωή μου, είναι κομμάτι της διαδρομής μου από μικρό παιδί», ενώ για το αν αποκάλεσαν γενίτσαρο «Δεν ξέρω, δεν έχω κάνει κάποια ενέργεια που να οδηγεί στον χαρρακτηρισμό αυτό. Δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι υπάρχει ένας νέος ηγέτης που προσπαθεί να ανανεώσει το κόμμα, του εύχομαι καλή επιτυχία, εύχομαι να γίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί πιστεύω και κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συμβάλουν συνολικά, θετικά, στην πρόοδο της χώρας».

Facebook Comments