Μετά τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, η Deutsche Welle αναφέρει ότι «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά στο τέλος της καριέρας του».
Ακόμη και ο Όλαφ Σολτς δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την κατάσταση, καθώς λίγο Εθνικές εκλογές ο Γερμανός καγκελάριος υποδέχθηκε τον Τσίπρα στο Βερολίνο. Ο Τσίπρας, ο οποίος σε προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες υιοθετούσε συνθήματα επικριτικά για τη Γερμανία, όπως “Go home, Madame Merkel”, απόλαυσε τη συνάντηση με τον Σολτς. Όμως ούτε αυτό τον βοήθησε».
Ο ρεπόρτερ προσθέτει πως «σύμφωνα με τους ερευνητές των εκλογών, οι περισσότεροι εκ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξαν κάποιο άλλο κόμμα, μετακινήθηκαν προς τους συντηρητικούς. Και αυτό δείχνει πως ο Τσίπρας έχει χάσει το πολιτικό κέντρο. Όσο περισσότερο η Ελλάδα ανακάμπτει από την κρίση και επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο λιγότεροι άνθρωποι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Οι καιροί έχουν αλλάξει, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πολιτεύεται όπως στην περίοδο της κρίσης. Ο Τσίπρας είναι πλέον αιχμάλωτος της ριζοσπαστικής ρητορικής του και οι προεκλογικές του ομιλίες ακούγονται το ίδιο όπως και πριν από δέκα χρόνια».
«Η μάχη για τον διάδοχό του έχει ήδη ξεκινήσει»
Σύμφωνα με το RND, ο προεκλογικός αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ διαφαινόταν εξ’ αρχής ως «ένας απελπισμένος αγώνας κατά του υποβιβασμού. Προσφάτως, ο Τσίπρας φλέρταρε ακόμη και τους ψηφοφόρους του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, το οποίο έχει απαγορευτεί ως εγκληματική οργάνωση. Εξάλλου, ο Τσίπρας δεν ήταν ποτέ επιλεκτικός στην επιλογή των πολιτικών του εταίρων», σχολιάζει καυστικά ο Γκερντ Χέλερ, αναφερόμενος «στον κυβερνητικό συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιό κόμμα ΑΝ.ΕΛ. από το 2015 έως το 2019».
Ο Γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει ότι «η παραίτηση δεν αποτελεί επιλογή για τον Τσίπρα, όπως λέει ο ίδιος. Όμως, ήδη υπάρχει μουρμούρα στα κομματικά όργανα και οι διάδοχοι προετοιμάζονται. Οι επαναληπτικές εκλογές, σε τέσσερις εβδομάδες, μετατρέπονται έτσι σε μια μάχη για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να κάνει μια θεαματική επιστροφή, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη, θα τεθεί αναπόφευκτα υπό αμφισβήτηση το πολιτικό του μέλλον. Και στο παρασκήνιο η μάχη για τον διάδοχό του έχει ήδη ξεκινήσει», καταλήγει ο Χέλερ.