Εμπρηστικός Τσαβούσογλου ενώπιον του Μάας: «Αυτή τη φορά δεν θα είναι ατύχημα»

23 mins read

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε απειλητικές δηλώσεις, κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Ειδικότερα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως υπεύθυνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθηνε μάλιστα απειλητική σύσταση προς τη χώρα μας.

«Εγκαταλείψτε αυτή την λογική. Πρέπει να καταλάβετε πως δε θα οδηγηθείτε πουθενά χωρίς την πλήρη στήριξη της ΕΕ» είπε και συνέχισε: «Αν συνεχίσετε με δηλώσεις περί υπεράσπισης των δικαιωμάτων και εξακολυθήσετε τις στρατιωτικές ασκήσεις, την επόμενη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο» είπε ο Τούρκος υπουργός.

Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ενοχλημένος τόσο με τις κοινές ασκήσεις της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ στο Αιγαίο, όσο όμως και με τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της.

Όπως είπε, η Τουρκία επιθυμεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμμετέχει δίκαια στην κατανομή του ενεργειακού πλούτου, αλλά και να μην αποκλείεται η Άγκυρα από την πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά είπε «Δυστυχώς, Ελλάδα και Κύπρος αύξησαν την ένταση. Το τελευταίο παράδειγμα ήταν χθες, όταν η Ελλάδα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή».

Και πρόσθεσε «Περιμέναμε υπομονετικά για πολλά χρόνια για να ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας», ενώ σημείωσε ότι «Είναι η Ελλάδα που αυξάνει την ένταση».

Ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου απευθύνθηκε στον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας και τον ευχαρίστησε για τις «ειλικρινείς προσπάθειες» του Βερολίνου και της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα. Όπως είπε, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ενοχληθεί από την έλλειψη άνευ όρων υποστήριξης από την ΕΕ.

«Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δεν κατάφεραν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» είπε ο Τούρκος υπουργός και διερωτήθηκε: «Όταν η Ελλάδα μιλά για διεθνές δίκαιο, για ποιο διεθνές δίκαιο μιλά;». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε πως δεν είναι η Τουρκία που αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Ελλάδα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να μιλήσει με όλες τις χώρες της Μεσογείου. Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως η Άγκυρα θέλει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς όρους.

Δένδιας για Τουρκία: Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά

«Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας το πρωί της Τρίτης Ο κ. Δένδιας τόνισε αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις», ενώ σημείωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές και οι κινήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμισης. Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο επικείμενο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ενώ αναφερόμενος στην προοπτική διαλόγου με τη γείτονα χώρα υπογράμμισε: «Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Όμως διάλογος δεν υφίσταται υπό το καθεστώς των απειλών».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα