ΑρχικήΠολιτικήΗ Επιτροπή 2021 στο Μεσολόγγι: «Να μείνουν αυτά που μας ενώνουν»

Η Επιτροπή 2021 στο Μεσολόγγι: «Να μείνουν αυτά που μας ενώνουν»

Το Μεσολόγγι, πόλη της ηρωικής «Εξόδου» και τόπο της μοναδικής συνεισφοράς στον αγώνα της Παλιγγενεσίας, επισκέφθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τα Μέλη της Ολομέλειας Πασχάλη Κιτρομηλίδη και Νίκο Κανελλόπουλο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και έντονου συναισθηματισμού, καθώς, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, το Μεσολόγγι έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την «αγάπη για την ελευθερία, τη θυσία και τον ηρωισμό» της Ελληνικής Επανάστασης.

Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής υποδέχθηκε στον περίφημο Κήπο των Ηρώων ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Τσώλος. Η Πρόεδρος και τα Μέλη της Ολομέλειας ξεναγήθηκαν στον κήπο που είναι αφιερωμένος των μνήμη των Ελλήνων και των φιλελλήνων που ρίχτηκαν στη μάχη στις τρεις πολιορκίες του Μεσολογγίου, καθώς και στον Τύμβο με τα οστά πολλών αγωνιστών της ανεξαρτησίας.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Δημοτική Πινακοθήκη όπου εκτίθενται πίνακες ελλήνων και ξένων ζωγράφων με σκηνές από τους αγώνες των Μεσολογγιτών, προτομές των πέντε Μεσολογγιτών πρωθυπουργών, προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφα του λόρδου Βύρωνα, αλλά και το αυθεντικό χειρόγραφο του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού. «Σήμερα, βρισκόμαστε στα Άγια χώματα του Μεσολογγίου. Και πρέπει να συνδέσουμε τις αξίες της τότε εποχής με τις σημερινές, να σκεφτούμε πώς μπορούμε με αυτό το λαμπρό παρελθόν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη στο μέλλον. Θα είμαι πρακτική, όπως πάντα, γιατί η δουλειά μας δεν είναι απλώς να αναδεύουμε τις στάχτες αλλά να κρατάμε ζωντανή τη φωτιά» ανέφερε η κυρία Αγγελοπούλου σε συζήτηση που είχε με τον Δήμαρχο. «Ευχόμαστε καλή δύναμη. Ευχόμαστε το μήνυμα των 200 χρόνων και το μήνυμα της Επιτροπής να το κοινωνήσουμε όλοι οι Έλληνες, απανταχού, μαζί» ανέφερε από τη μεριά του ο Δήμαρχος, με την Πρόεδρο της Επιτροπής να ανταπαντά: «Όλοι οι Έλληνες μαζί, ενωμένοι και προσηλωμένοι. Να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά που μας ενώνουν και πολύ λίγα που μας χωρίζουν. Και είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε με αφορμή τα 200 χρόνια. Να μείνουν αυτά που μας ενώνουν». 

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε ακόμη το κτίριο όπου στεγαζόταν το παλιό τυπογραφείο και τυπωνόταν από τον Ελβετό γιατρό Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ η εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά», από το 1824 μέχρι το 1826. Η ύλη της αποτελούνταν κυρίως από τις προκηρύξεις και ανακοινώσεις της ελληνικής διοίκησης, εσωτερικές και εξωτερικές ειδήσεις, πολεμικά ανακοινωθέντα καθώς και πληροφορίες για τις κινήσεις των Τούρκων και τις κινήσεις του ελληνικού στρατού και στόλου. Σημειώνεται ότι, με αφορμή το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, ο Δήμος του Μεσολογγίου έχει καταθέσει σχετική πρόταση στην πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου δημοσιογραφίας με στόχο αυτό να αποτελέσει πόλο έλξης για πλήθος επαγγελματιών της δημοσιογραφίας, συνδέοντας έτσι το παρελθόν της Ελληνικής Επανάστασης με το μέλλον του τόπου του Μεσολογγίου.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε επίσης στο Μουσείο Αλατιού της περιοχής, το οποίο, όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες, αποτελεί υπόδειγμα συνδυασμού της ιστορικής παράδοσης με το ενδιαφέρον για δράσεις που ανοίγονται στο μέλλον. Ενώ στη συνέχεια μετέβη στο παραδοσιακό ποτοποιείο «Τρικενέ», το πιο παλιό ποτοποιείο της περιοχής. Εκεί συνάντησαν τον ιδιοκτήτη και αγόρασαν παραδοσιακά προϊόντα. Τέλος, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε μια μεσολογγίτικη πελάδα στη λιμνοθάλασσα, όπου προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα από τον Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κλείσοβας «Η αναγέννηση» Αριστείδη Ματζουράτου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα μέλη της Ολομέλειας υπογράμμισαν το πολύ σημαντικό ιστορικό αποτύπωμα της περιοχής, ενώ συζητήθηκαν σκέψεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάθεση άλλων προτάσεων από το Δήμο. Μεταξύ αυτών και σκέψεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ενοποίησης των ιστορικών χώρων της πόλης.

«Ο πολιτισμός μας πρέπει να είναι για μας η έξοδος στο μέλλον. Η νέα έξοδος που ζητάμε. Αυτό το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, για το οποίο οι πρόγονοί μας πολέμησαν και έδωσαν το αίμα τους, εμείς πρέπει να το αναδείξουμε και μέσα από τον εορτασμό των 200 χρόνων αυτό επιδιώκουμε, αυτό ευελπιστούμε, και πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα το κάνουμε πράξη» ανέφερε ο Δήμαρχος στις επίσημες δηλώσεις που έγιναν στη μεσολογγίτικη πελάδα.

«Εμείς, η Επιτροπή “Ελλάδα 2021”, είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι είναι ευκαιρία αυτός ο κόσμος, που λατρεύει την πατρίδα του, που είναι περήφανος για τον τόπο του και για την ιστορία, να κοιτάξει το μέλλον του» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει σημασία είναι με το που τελειώσει το 2021, κάθε δράση να αφήσει ένα αποτύπωμα και να μιλήσει στη ζωή των ανθρώπων στο μέλλον. Κουβαλώντας στους ώμους με περηφάνια και συγκίνηση την ιστορία, ο κάθε τόπος πρέπει να προσκαλέσει τον κόσμο να την γνωρίσει. Θεματικός τουρισμός, προστασία περιβάλλοντος, ιστορικά ενδιαφέροντα, υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες. Μια τέτοια συζήτηση προσπαθούμε να προκαλέσουμε σε κάθε πόλη που πηγαίνουμε». 

Εκτενή αποσπάσματα δηλώσεων από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Μεσολόγγι

Συζήτηση στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης

Δήμαρχος Μεσολογγίου: Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου σας καλωσορίζει σήμερα με αισθήματα φιλίας και φιλοξενίας. Σε αυτόν εδώ τον χώρο, την Δημοτική Πινακοθήκη, εκτός από τον Κήπο των Ηρώων που επισκεφθήκατε νωρίτερα, χτυπά η καρδιά κάθε Μεσολογγίτη και κάθε Μεσολογγίτισσας. Χτυπά η καρδιά της Ελλάδας, της ελεύθερης Ελλάδας. Εδώ, σε αυτόν τον χώρο, είναι αποτυπωμένο από κορυφαίους καλλιτέχνες της Ελλάδας και της Ευρώπης το μεγαλείο της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη με σπάνια ομορφιά. Είναι ένας ιδιαίτερος και μοναδικός τόπος. Το Μεσολόγγι δεν είναι όμως μόνο αυτά. Πάνω από όλα αυτά είναι ιδέα. Είναι σύμβολο. Δεν συμβολίζει μόνο τα πάθη αλλά κάτι παραπάνω. Κάτι σπουδαίο για τους ελεύθερους ανθρώπους. Κάτι υπερβατικό. Σας καλούμε λοιπόν να το γνωρίσετε.

Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, δική μας είναι η τιμή που βρισκόμαστε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Και ήταν υποχρέωσή μας να έρθουμε. Λίγοι τόποι είναι τόσο συνδεδεμένοι με την αγάπη για την ελευθερία, τη θυσία και τον ηρωισμό. Το Μεσολόγγι ήταν ο τόπος που άρχισε να συγκλονίζει άλλες χώρες με το παράδειγμα του, το παράδειγμα της Ελλάδας που ξεσηκωνόταν. Όχι μόνο όμορες χώρες, αλλά και χώρες πολύ μακρινές. Ο εορτασμός των 200 χρόνων από το 1821 δεν είναι ένας απλός εορτασμός, μια απλή επέτειος. Μας θυμίζει ότι βρισκόμαστε σε Άγια χώματα. Σήμερα, βρισκόμαστε στα Άγια χώματα του Μεσολογγίου. Και πρέπει να συνδέσουμε τις αξίες της τότε εποχής με τις σημερινές και να σκεφτούμε πώς μπορούμε με αυτό το λαμπρό παρελθόν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη στο μέλλον. Θα είμαι πρακτική, όπως πάντα, γιατί η δουλειά μας δεν είναι απλώς να αναδεύουμε τις στάχτες αλλά να κρατάμε ζωντανή τη φωτιά. Βλέπω ότι βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που πραγματικά σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Παίρνουμε μαθήματα από εσάς γιατί εσείς μένετε σε αυτόν τον τόπο, τον πονάτε πραγματικά και θέλετε να δείτε να γίνονται πράγματα για τα επόμενα χρόνια, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων. Μας ανοίγετε ένα κεφάλαιο ιστορίας. Αν και το ξέρουμε από τα βιβλία των σχολείων, είναι τελείως διαφορετικό όταν το βλέπει κανείς από κοντά.

Δήμαρχος Μεσολογγίου: Ευχόμαστε καλή δύναμη. Ευχόμαστε το μήνυμα των 200 χρόνων και το μήνυμα της Επιτροπής να το κοινωνήσουμε όλοι οι Έλληνες, απανταχού, μαζί.

Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: Ενωμένοι και προσηλωμένοι. Να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά που μας ενώνουν και πολύ λίγα που μας χωρίζουν. Είναι ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε με αφορμή τα 200 χρόνια. Να μείνουν αυτά που μας ενώνουν.

Επίσημες δηλώσεις μετά το πέρας της επίσκεψης

Δήμαρχος Μεσολογγίου: Υποδεχθήκαμε σήμερα στο Μεσολόγγι, στην Ιερή Πόλη, την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου και τους εκλεκτούς και έμπειρους συνεργάτες της. Και νιώθουμε χαρά και τιμή γιατί βρήκαμε συμπαραστάτες σε αυτό που όλοι οι Μεσολογγίτες και οι Μεσολογγίτισσες πρεσβεύουμε. Θέλουμε το Μεσολόγγι, ως πόλη-σύμβολο, να ταξιδέψει και να ταξιδευτεί σε όλη την Οικουμένη. Με αφορμή το ιστορικό παρελθόν, όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε το παρόν και θα σχεδιάσουμε το μέλλον. Ένα μέλλον που οραματιζόμαστε για τη νέα γενιά, ένα μέλλον σύγχρονο και δημιουργικό. Ο πολιτισμός μας πρέπει να είναι για μας η έξοδος στο μέλλον. Η νέα έξοδος που ζητάμε. Αυτό το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, για το οποίο οι πρόγονοί μας πολέμησαν και έδωσαν το αίμα τους, εμείς πρέπει να το αναδείξουμε και μέσα από τον εορτασμό των 200 χρόνων αυτό επιδιώκουμε, σε αυτό ευελπιστούμε, και πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα το κάνουμε πράξη .

Πρόεδρος Επιτροπής «Ελλάδα 2021»: Το παρελθόν του Μεσολογγίου είναι λαμπρό. Δεν θεωρείται άδικα Ιερή Πόλη. Ο κάθε ελεύθερος άνθρωπος πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του δημότη Μεσολογγίου. Σε αυτόν τον τόπο έγιναν τόσα πολλά. Ο Διονύσιος Σολωμός και ο Κωστής Παλαμάς έγραψαν για τους αγώνες που δόθηκαν εδώ, ο Ντελακρουά φιλοτέχνησε επίσης πίνακες για αυτούς. Εδώ ήρθαν φιλέλληνες από όλα τα κράτη του τότε γνωστού κόσμου, την Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Φινλανδία, την Σουηδία. Επισκεφθήκαμε τον Κήπο των Ηρώων και είδαμε την αφιέρωση του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, που ήθελε να τιμηθούν οι επώνυμοι και οι ανώνυμοι που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία στην Ελλάδα. Υπάρχει, λοιπόν, ένα λαμπρό παρελθόν πάνω στο οποίο πατάει το Μεσολόγγι. Εμείς, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι είναι ευκαιρία αυτός ο κόσμος, που λατρεύει την πατρίδα του, που είναι περήφανος για τον τόπο του και για την ιστορία, να κοιτάξει το μέλλον του. Υπάρχει η ιστορία, υπάρχει και ο φυσικός πλούτος. Οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ παράγουν μοναδικά προϊόντα. Αυτό που έχει σημασία είναι με το που τελειώσει το 2021, κάθε δράση να αφήσει ένα αποτύπωμα και να μιλήσει στη ζωή των ανθρώπων στο μέλλον. Κουβαλώντας στους ώμους με περηφάνια και συγκίνηση την ιστορία, ο κάθε τόπος πρέπει να προσκαλέσει τον κόσμο να την γνωρίσει. Θεματικός τουρισμός, προστασία περιβάλλοντος, ιστορικά ενδιαφέροντα, υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες. Μια τέτοια συζήτηση προσπαθούμε να προκαλέσουμε σε κάθε πόλη που πηγαίνουμε. Το Μεσολόγγι είναι η πρώτη πόλη της Στερεάς Ελλάδας που επισκεπτόμαστε και υπάρχει λόγος για αυτό. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα να αισθάνονται περήφανοι που γιορτάζουν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.