ΑρχικήΠολιτικήΚούλογλου: «Ευθύνεται και ο Τσίπρας για την επιλογή Βαρουφάκη»

Κούλογλου: «Ευθύνεται και ο Τσίπρας για την επιλογή Βαρουφάκη»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιος Κούλογλου μίλησε στο ρ/σ Στο Κόκκικο και τον Δ. Κουκλουμπέρη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο βιβλίο και την ταινία για την διαπραγμάτευση του 2015.

Ο κ. Κούλογλου είπε για τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος υποστήριξε το άτακτο Grexit το καλοκαίρι του 2015, ενώ ο ίδιος έβλεπε το 2012 επιστροφή σε «νεολιθική εποχή» σε μια τέτοια περίπτωση, ότι κατασκεύασε μία πολιτική διαφωνία για να διαφοροποιηθεί και να κάνει πολιτική καριέρα.

Χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «Ασφαλώς δεν ήταν καλή» επιλογή ο Γ. Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε ξανά στο προσκήνιο μέσω της ταινίας του Κ. Γαβρά, «το βιβλίο και η ταινία το αποδεικνύουν, με την έννοια ότι ο κ. Βαρουφάκης πήγε προφανώς στο υπουργείο Οικονομικών και για να γράψει βιβλίο. Μαγνητοφωνούσε από την αρχή όλες τις συναντήσεις που είχε, στο βιβλίο μέσα έχει αποσπάσματα από τις μυστικές ηχογραφήσεις που έκανε με όλους τους βασικούς πρωταγωνιστές … Σε μία πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση, όταν ένας κανονικός υπουργός Οικονομικών θα “καιγόταν”, αυτός φρόντιζε πριν από κάθε συνεδρίαση να ανοίγει το κινητό και να βάλει ηχογράφηση -αν δεν ήταν καλωδιωμένος, δεν ξέρω πως το έκανε. Και μόνο αυτό με προϊδεάζει πάρα πολύ αρνητικά». Σημείωσε ωστόσο ότι «ο Βαρουφάκης έκανε λάθη, αλλά αυτά ήταν μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης και με την έγκριση του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι` αυτό».

Ακόμη, ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι «Λόγω του προσωπικού του στυλ, έκανε τακτικά λάθη στην διαπραγμάτευση, αλλά η στρατηγική δεν ήταν δική του, δεν την σχεδίασε ο Βαρουφάκης. Το μεγάλο λάθος είναι ότι εκ των υστέρων, όταν για δικούς του, θεμιτούς λόγους, αποφάσισε να φύγει από την κυβέρνηση, ξαφνικά ανακάλυψε ότι υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο (plan b) για την έξοδο από την κρίση και επίσης για την έξοδο από την Ευρωζώνη. Σήμερα υποστηρίζει -όπως και στο βιβλίο του- ότι καλύτερο θα ήταν ένα άτακτο Grexit το Καλοκαίρι του 2015. Για το ίδιο θέμα, το 2012 χωρίς να είναι άτακτο το Grexit, χωρίς την χώρα τόσο αποδυναμωμένη και τόσο διχασμένη, ο Βαρουφάκης έλεγε ότι εάν βγούμε από το ευρώ θα είναι επιστροφή στην νεολιθική εποχή. Δηλαδή, κατασκεύασε μία πολιτική διαφωνία για να διαφοροποιηθεί και να κάνει πολιτική καριέρα. Αυτό είναι το μεμπτό. Κατά τα άλλα, έκανε προσωπικά λάθη και ευθύνεται και ο πρωθυπουργός για την επιλογή του, γιατί ο κ. Βαρουφάκης φαινόταν ότι είναι ιδιόρρυθμος τύπος και πριν γίνει υπουργός, με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ε, χωρίς να τον έχεις τεστάρει δεν τον βάζεις να κάνει την βασική διαπραγμάτευση…».