Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την αμερικάνικη πρεσβεία να δώσει βίζα στον Κούλογλου

19 mins read

«Οι αμερικανικές αρχές οφείλουν να ανακαλέσουν την ακατανόητη και απαράδεκτη απόφαση για άρνηση χορήγησης βίζας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιο Κούλογλου, η οποία μάλιστα του κοινοποιήθηκε χωρίς συγκεκριμένες εξηγήσεις», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι «η άρνηση χορήγησης βίζας σε εκλεγμένο μέλος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική υπόθεση, αλλά έχει εκ των πραγμάτων πολιτικό χαρακτήρα προσβολής των ευρωπαϊκών θεσμών, γεγονός για το οποίο έχει τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι για την υπόθεση «οφείλουν να επιληφθούν και οι ελληνικές αρχές με άμεσες ενέργειες προς την αμερικάνικη πρεσβεία». 

Τι έχει συμβεί 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί εδώ και χρόνια να πάρει πάρει βίζα από την αμερικανική πρεσβεία για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, ωστόσο συναντά συνεχώς δυσκολίες. Μάλιστα σε άρθρο του, στο tvxs, είχε αναφέρει για το θέμα “Μήπως σκότωσα τον Τζον Κένεντι;”. 

Όπως έχει αναφέρει:

“…Το 2004 την άνοιξη, έμαθα ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα διαμαρτυρόταν για τις εκπομπές και τα ντοκιμαντέρ μου που παρουσιάζονταν στην δημόσια τηλεόραση. Για την ακρίβεια πρώην πρωθυπουργός είχε τηλεφωνήσει σε κυβερνητικό παράγοντα της ΝΔ, λέγοντας ότι κορυφαίοι διπλωμάτες στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, ήταν δυσαρεστημένοι με κάποιες εκπομπές μου και έλεγαν : «πως θέλετε να βοηθήσουμε στο σχέδιο Ανάν (ήταν ακριβώς εκείνη η περίοδος-ΣΣ) αν η ΕΡΤ προβάλλει τέτοιο stuff;»

Δεν τους είχε αρέσει καθόλου ένα ντοκιμαντέρ ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Ιράκ, που είχε τίτλο «24+1 ψέματα για να πουλήσετε έναν πόλεμο». Φυσικά συνέχισα να κάνω κανονικά τη δουλειά μου, παρουσιάζοντας ένα ακόμη «ενοχλητικό» ντοκιμαντέρ: οι «Whistleblowers» στηρίζονταν σε μαρτυρίες και ντοκουμέντα για την παταγώδη αποτυχία της CIA να εμποδίσει την 11η του Σεπτέμβρη και τα ψέματα που οδήγησαν στην εισβολή στο Ιράκ.

Αντιδράσεις προκάλεσε μια ακόμη ταινία μου, η «Απολογία ενός οικονομικού δολοφόνου», που απέσπασε 2 διεθνή βραβεία και προβλήθηκε σε κινηματογράφους στην Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες. Σε μια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της δημόσιας τηλεόρασης το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά, συζητήθηκαν «τα προβλήματα τα οποία είχε δημιουργήσει παλιότερα η εκπομπή στον (πρωθυπουργό) κ. Σημίτη, όταν διαπραγματευόταν σοβαρά θέματα στις ΗΠΑ». Ένα μήνα αργότερα με απέλυσαν από την δημόσια τηλεόραση (επανήλθα το 2010, όταν ζήτησα και τη βίζα).

Πρόσφατα είχα την τρίτη άρνηση, παρότι και πάλι μέλος επίσημης αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Ο ΟΗΕ θεωρείται ένα είδος διεθνούς εδάφους, έχουν πάει εκεί εχθροί των ΗΠΑ, διαβόητοι δικτάτορες αλλά και αντιαμερικανοί επαναστάτες όπως ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα. Απ ότι φαίνεται με θεωρούν ιδιαίτερα επικίνδυνο.” 

Facebook Comments