ΑρχικήΠολιτικήΟι ΜΚΟ στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης – Τεταμένη η κατάσταση στη Μόρια

Οι ΜΚΟ στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης – Τεταμένη η κατάσταση στη Μόρια

Δημιουργείται μητρώο μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, σύμφωνα με τροπολογία της κυβέρνησης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Εθνικός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, αναδιάρθρωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος και άλλες διατάξεις».

Σε αυτό το μητρώο θα καταχωρούνται καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ η εγγραφή των ανωτέρω προσώπων στο Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα όσο και για τη συνεργασία τους με τους φορείς του Δημοσίου.

Επιπλέον, τίθεται αποκλειστική προθεσμία εντός της οποίας οι ΜΚΟ που έχουν εγγραφεί ή εκκρεμεί αίτηση εγγραφής τους στο Μητρώο θα πρέπει να προβούν στην διαδικασία εγγραφής και πιστοποίησης των μελών, υπαλλήλων και συνεργατών τους.

Αναφορικά με  την κατασκευή δομών κράτησης (Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης), με την ρύθμιση εξειδικεύεται η διαδικασία αδειοδότησης, χωροθέτησης και κατασκευής τους σε ακίνητα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ή ΟΤΑ σε κοινόχρηστους χώρους, χερσαίες ζώνες λιμένων κατά παρέκκλιση κάθε πολεοδομικής ή άλλης διάταξης.

Ακόμη, υπάρχει πρόβλεψη  για την εγκατάσταση των Κέντρων αυτών, όπου επιτρέπεται η παραχώρηση κατά χρήση στρατοπέδων με μίσθωμα στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή χωρίς αντάλλαγμα και κατά παρέκκλιση πολεοδομικών διατάξεων.

Τεταμένη η κατάσταση στη Μόρια – Η κυβέρνηση «δείχνει» τις ΜΚΟ

Η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου είναι ιδιαίτερα τεταμένη, κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με την ένταση μεταξύ κατοίκων και προσφύγων/μεταναστών, που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, να οξύνεται μέρα με τη μέρα.

Χθες, διαδραματίστηκαν εκτεταμένα επεισόδια,  καθώς τόσο οι κάτοικοι όσο και Αφγανοί αιτούντες άσυλο βγήκαν στον δρόμο, με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να επισημαίνει από την πλευρά του ότι ερευνάται το ενδεχόμενο υποκίνησης των συγκεκριμένων αντιδράσεων, με την κυβέρνηση να βάζει στο στόχαστρο τον «γκρίζο» ρόλο συγκεκριμένων ΜΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως ο νέος νόμος για το άσυλο και η αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία και σε τρίτες χώρες προέλευσης έχουν ενοχλήσει ορισμένες ΜΚΟ. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία, τους δύο πρώτους μήνες του 2020 έχουν γίνει επτά αποστολές για την επιστροφή 84 ατόμων, ενώ όλο το 2019 είχαν γίνει 200. Έτσι, ορισμένες ΜΚΟ φέρεται πως υποκινούν αιτούντες άσυλο να διαμαρτυρηθούν για τον εγκλωβισμό τους στα νησιά, ζητώντας την αποσυμφορηση, με αποτέλεσμα να πυροδοτούνται σοβαρά επεισόδια.

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: «Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο στο Αιγαίο»

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε έντονα ανήσυχος για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των κατοίκων των νησιών και των μεταναστών/ προσφύγων.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «χθες έτρεμα, δεν φοβόμουν απλώς, πού θα μπορούσε να οδηγηθεί η κατάσταση, τα πράγματα είναι πολύ οξυμμένα. Πριν από μια μέρα στη Χίο, πριν από 10 μέρες στη Σάμο… τα πράγματα βαδίζουν, λυπάμαι που θα το πω σε μια εντός εισαγωγικών ‘’σύγκρουση’’ των γηγενών με τους μετανάστες όλοι έχουν τα δίκια τους. Σας διαβεβαιώνω, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Ο κ. Μουτζούρης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει νόημα να κατασκευαστούν κλειστά ή ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων αν δεν διακοπούν οι ροές προς τα νησιά, ενώ με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού σημείωσε ότι τα καινούργια κέντρα δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστούν σε διάστημα πέντε μηνών.

Και πρόσθεσε ότι «Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση στο Αιγαίο, ειδικά στη Λέσβο έχουμε 25.000 φιλοξενούμενους μετανάστες και η πυριτιδαποθήκη αυτή είναι έτοιμη να εκραγεί».

Ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμφώνησε με την δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη για υποκίνηση των επεισοδίων από ορισμένες ΜΚΟ, λέγοντας ότι «Πολλές ΜΚΟ που έχουν στόχους αγνώστους σε έμενα, έχουν ενδιαφέρον να υπάρχει αυτή η μεταναστευτική ροή».

Βασικός υποκινητής πάντως, σημείωσε ο περιφερειάρχης, είναι ότι όλες οι χιλιάδες αυτών των ανθρώπων ζουν σε πανάθλιες συνθήκες στο ψύχος και την βροχή ενώ είχαν την ελπίδα να πάνε σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Έκανε λόγο για 450 ΜΚΟ κινούμενες περί το μεταναστευτικό επικαλούμενος την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για πάνω από 100 μόνο στη Λέσβο. «Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και θα ψηφιστεί σήμερα θα μας δώσει καλή εικόνα. Διακινούν και μετακινούν και κατά συνέπεια και το οικονομικό τους ενδιαφέρον είναι σημαντικό» είπε. «Υπάρχουν ΜΚΟ που απέδωσαν και αποδίδουν έργο όμως» διευκρίνισε πάντως.

Τόνισε ότι τα αιτήματα της Βορείου Αιγαίου είναι να ελεγχθούν οι ΜΚΟ, καθώς θα αλλάξει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, δεύτερον, να μειωθούν οι ροές προς τα νησιά, που έχουν μειωθεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες, τρίτον να αποσυμφορηθούν τα νησιά. «Δεν είναι δυνατόν η (ηπειρωτική) Ελλάδα να έχει κτίσει τοίχο για τα νησιά όπως η Ευρώπη για την Ελλάδα».

Και τέλος, όπως είπε, 12.800 ασθενείς μετανάστες κατέφυγαν στο νοσοκομείο Λέσβου χρειάζεται στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.