ΑρχικήΠολιτικήΤο «μπάχαλο» που αφήνει στην Υγεία ο Πολάκης

Το «μπάχαλο» που αφήνει στην Υγεία ο Πολάκης

“Τραύματα” και ανοιχτά μέτωπα αφήνει στο χώρο της Υγείας ο Παύλος Πολάκης για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με τα καλύτερα λόγια στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Το ΕΣΥ είναι αδιάψευστος του “έργου” Πολάκη.
Όσα μικρότερα νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας ψηφίστηκαν, όπως για παράδειγμα το σύστημα κεντρικών προμηθειών, παραμένουν εν πολλοίς ανεφάρμοστα. Αποτέλεσμα είναι η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να «πιστώνει» στην επόμενη ηγεσία μια σειρά από εκκρεμότητες, με μεγάλους χαμένους τους πολίτες. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επαίρεται για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού που θέσπισε και θεωρεί ότι το σχέδιό της αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Λίγες ημέρες πριν, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε απολογισμός για τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), ο οποίος συνοδεύτηκε από παντελή έλλειψη αυτοκριτικής. Σύμφωνα με αυτόν, λοιπόν, έχουν ανοίξει 127 ΤΟΜΥ, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέψεις και έχουν λάβει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πάνω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες. Αυτό που ξεχνούν να πουν από το υπουργείο Υγείας είναι ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου του 2017 να έχουν ανοίξει 239 ΤΟΜΥ.
Το «χαμένο» χρόνο μετρούν όλο και περισσότεροι Ελληνες ασθενείς στη δύσκολη μάχη τους με πολύ σοβαρές παθήσεις, να αποκτήσουν δηλαδή πρόσβαση σε δεκάδες καινοτόμα φάρμακα για νεοπλασίες, νευροεκφυλιστικές, αυτοάνοσες και άλλες νόσους.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει εδώ και πολύ καιρό πως «η Επιτροπή για την Αξιολόγηση της Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ) έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί αποδοτικά», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε ημερίδα πριν από περίπου ένα μήνα ο Ανδρέας Ξανθός. Ωστόσο, η πραγματικότητα που μεταφέρουν στελέχη του συστήματος υγείας και της αγοράς είναι ότι οι Ελληνες ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα. Από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως έχουν υποβληθεί συνολικά περισσότεροι από 200 φάκελοι φαρμάκων που είναι κολλημένοι στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας για αξιολόγηση. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μεταθέτει στους επόμενους και την επίμαχη ανατιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία ακυρώθηκε τελευταία στιγμή για προεκλογικούς λόγους.
Το νέο δελτίο τιμών θα περιλάμβανε αυξήσεις σε χιλιάδες φαρμακευτικά σκευάσματα, τις πρώτες αυξήσεις μετά από δέκα χρόνια. Εκτός από τη δυσκολία πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα, η επόμενη ηγεσία της Αριστοτέλους έχει να διαχειριστεί και τις ουρές της… ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας). Μέσα στο 2018 παρουσιάστηκε μια σειρά μέτρων που αναμενόταν να ανακουφίσει τους ασθενείς από τις πολύωρες αναμονές προκειμένου να πάρουν τα ακριβά φάρμακα για καρκίνο και άλλες παθήσεις από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Μεταξύ άλλων, προβλεπόταν η ειδοποίηση των ασθενών μέσω μηνύματος στο κινητό τους για την ακριβή στιγμή που θα λάμβαναν το φάρμακό τους. Ωστόσο, τόσο καιρό μετά και η αναμονή σε συγκεκριμένα φαρμακεία μπορεί να ξεπερνά και τις τρεις ώρες. Ενα διαρκές «αλαλούμ» που οδηγείται από παράταση σε παράταση επικρατεί όσον αφορά στα γυαλιά οράσεως των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.