Βαρουφάκης στην ΕΡΤ: Τα δύο πρώτα πράγματα που θα έκανε ως Υπουργός Οικονομικών και τα τρία λάθη που έκανε το 2015

74 mins read

Συνέντευξη στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» με τον Γιώργο Κουβαρά παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ελληνοτουρκικά, στις εκλογικές συνεργασίες, στην οικονομία αλλά και στο 2015.

Δείτε τη συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη:

Ο Γ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στην κατάργηση της στρατιωτικής θητείας που είναι μια από τις ιδέες του ΜέΡΑ25, είπε:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατιωτική θητεία; Όχι. Το Ηνωμένο Βασίλειο; Όχι. Η Γερμανία; Όχι. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία, γιατί δεν κάνει καλό στο αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού το να έχεις φαντάρους. Είναι και παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων παιδιών που δεν θέλουν να πάνε στο στρατό και καταλήγεις να έχεις αξιωματικούς οι οποίοι τους έχεις σπουδάσει τόσα χρόνια σε σχολές πολέμου κλπ. Να στρώνουν παιδιά τα οποία δεν θέλουν να είναι στο στρατό. Είναι αναποτελεσματικό να έχεις στρατιωτική θητεία.

Εμείς δεν είμαστε κατά των εξοπλισμών. Εμείς τι λέμε; Κούρσα εξοπλισμών δεν πρόκειται να κερδίσουμε ποτέ. Ξέρουμε θα τη χάσουμε μια κούρσα εξοπλισμών. Εδώ νομίζω ότι συμφωνεί και ο κύριος Μητσοτάκης. Δεν μπορείς να κερδίσεις. Όταν άλλος κάνει χτίζει αεροπλανοφόρο. Τι θα κάνουμε; Θα χτίσουμε κι εμείς αεροπλανοφόρο;

Ξέρετε τι με στεναχωρεί στη σημερινή Βουλή, τη Βουλή των τελευταίων τριών ετών δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση. Έχω σηκωθεί για το συγκεκριμένο θέμα και έχω πει συγκεκριμένα πράγματα. Έχω πει ότι μετά από συζητήσεις με ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι τι μου λένε εγώ δεν ξέρω, δεν είμαι μηχανικός μαχητικών αεροπλάνων, μου λένε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις νέες αγορές. Έχουν ήδη πέντε έξι τύπους μαχητικών αεροπλάνων, δεν τους φτάνουν οι μηχανικοί για να τα κρατήσουν στον αέρα. Έρχεται τώρα και τώρα θα έρθει και το F-35. Οι ίδιοι οι μηχανικοί δεν μπορούν να κάνουν, οπότε τελικά μου λένε οι άνθρωποι της Πολεμικής Αεροπορίας, και πείτε μου αν έχω άδικο εδώ που το μεταφέρω στη Βουλή, εάν ήταν να πουλήσουμε όλα τα παλιά, να πάρουμε τα καινούργια, το καταλαβαίνουμε και να εξειδικευτούμε σ τα καινούργια στα F-35 ή τα pac man αλλά δεν το κάνουμε. Προσπαθούμε να κρατήσουμε και τα Μιράζ και τα F-16 και τα spread και δεν μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να το σηκώσει αυτό. Θέτουμε λοιπόν αυτόν τον προβληματισμό στη Βουλή. Σιωπή από την κυβέρνηση”.

Σχολιάζοντας το θέμα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε: “Οι εκ των υστέρων αποφάσεις αφορούν τα υπουργεία. Προφανώς ένα κόμμα το οποίο παίρνει 3% δεν θα πάρει τα ίδια υπουργεία με ένα κόμμα που παίρνει 10%. Λογικό; λογικό! Όμως ο κ. Μητσοτάκης έριξε το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε όλους εμάς της αντιπολίτευσης, είπε από τη ΔΕΘ και σωστά το έθεσε, δεν συμφωνώ πολύ συχνά με τον κύριο Μητσοτάκη, αλλά έθεσε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, εσείς που υποστήριζε την απλή αναλογική κι αυτό είμαστε κι εμείς στο ΜέΡΑ25, πώς θα κυβερνήσετε; Τι θα κάνετε; Ναι, θα συνεργαστείτε, αλλά για να κάνετε τι; Ποιο είναι το πρόγραμμά σας; Το δικό μου πρόγραμμα είπε ο κύριος Μητσοτάκης το ξέρετε, το εφαρμόζω τρία χρόνια, το ίδιο θα εφαρμόσουμε. Εσείς; Το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό ότι αν ψηφίσετε αυτά τα δύο τρία κόμματα, τα οποία μπορεί να κάνουν συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της απλής αναλογικής αλλά και της ενισχυμένης, αυτό είναι το πρόγραμμα για τα βασικά ζητήματα, για τα ζητήματα της φορολογίας, οικονομία κτλ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές”.

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα μετά από το 2015 είπε:

“Ο κόσμος που μας βλέπει εκεί έξω αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια σκοτοδίνη μιας νέας κρίσης διαβίωσης και επιβίωσης που είναι καθημερινά όλο και πιο απάνθρωπη. Δεν ενδιαφέρεται για το Βαρουφάκη, για τον Κουβαρά, για τον Μητσοτάκη, για τον Τσίπρα. Πάει στην κάλπη να βρει διέξοδο. Εμείς τι λέμε ως δημοκράτες; Ότι η κάλπη μπορεί να φέρει διέξοδο. Δεν θα είναι εύκολο. Έχουμε ιερή υποχρέωση. Τουλάχιστον εμείς οι οποίοι υποστηρίζουμε την απλή αναλογική να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, αλλά όχι στη βάση του να μοιράσουμε υπουργεία και υπουργικά αυτοκίνητα μεταξύ μας. Οι προσωπικότητες έχουν ιερή υποχρέωση να υπαχθούν στο κοινό συμφέρον. Με οποιονδήποτε θα μιλούσα εκτός με ναζιστή. Μόνο με ναζιστή δεν θα μίλαγα.

Κοιτάξτε στην πολιτική μου καριέρα τη σχετικά σύντομη αλλά και γενικότερα στην ακαδημαϊκή μου καριέρα, στον τρόπο με τον οποίο συναναστρέφομαι πολιτικές προσωπικότητες από το εξωτερικό, αν δείτε ποιοι είναι οι φίλοι μου και συνδαιτυμόνες μου στην Αγγλία, είναι ορκισμένοι ιδεολογικοί μου εχθροί, όπως ας πούμε ο Norman Lamont, που ήταν υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών στη Βρετανία, με τον οποίο έχουμε βρει έναν τρόπο η συζήτησή μας να είναι παραγωγική. Θεωρώ ότι όταν είσαι, όταν λειτουργείς, όχι για τον εαυτό σου, δεν πάμε σε πάρτι, δεν πάμε να περάσουμε ωραία. Αν ήταν να πάω να περάσω ωραία, δεν θα πήγαινα να φάω ποτέ με τον κ. Τσίπρα, το ξεκαθαρίζω, αλλά όταν πρόκειται, εγώ δεν λέω θα κάνουμε κυβέρνηση, εγώ τι λέω; Ελάτε να μιλήσουμε πριν τις εκλογές. Μην περιμένετε την Κυριακή των εκλογών για να δούμε τα ποσοστά γιατί μετά θα σας μαυρίσουμε”.

Όταν ερωτήθηκε αν θα αναλάμβανε ξανά το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε:

“Εξαρτάται. Και θα σας πω από τι. Από το αν έχουμε συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα πολιτικής, όπως είχαμε συμφωνήσει τον Νοέμβριο του 2014, τον Δεκέμβριο του 2014, τον Γενάρη του ’15 και μπήκα στην κυβέρνηση και πήρα, πήγα σε μια πολιτική η οποία εμένα ως οικονομολόγο με πείθει ότι θα βάλει το χρέος, το ιδιωτικό και το δημόσιο σε μια πορεία βιωσιμότητας, το φορολογικό σύστημα σε μια πορεία που να μην πνίγει τους μικρομεσαίους και θα δημιουργήσει προοπτικές για την εξασφάλιση του τέλους της προσοδοφορίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Έχουμε έναν πληθυσμό ο οποίος δεν μπορεί να αναπνεύσει και έχεις 6 ολιγάρχες οι οποίοι διαφημίζουν κέρδη επιπέδου 110% μεγαλύτερα από πέρσι. Αν υπάρχει μια συμφωνία με οποιοδήποτε που να μου δίνει εμένα εμπιστοσύνη ότι υπάρχει μια πιθανότητα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις στην πολιτική ζωή, ιδίως στα υπουργεία Οικονομικών, ότι υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, θα το έκανα ως αγγαρεία, γιατί πάντοτε τα υπουργεία πρέπει να τα παίρνεις ως αγγαρεία.”.

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι αν έπαιρνε ξανά το υπουργείο Οικονομικών υπό τις παρούσες συνθήκες θα έκανε αυτές τις δύο κινήσεις:

“ΦΠΑ 15% από το 24% και από το 13% στο 7%. Είναι αστείο στη χώρα μας που είναι σπασμένη να έχουμε 24% ΦΠΑ όταν η Γερμανία έχει 19%. Είναι αστείο. Δεν νοείται αυτό. Ο προϋπολογισμός δεν αντέχει να μην το κάνουμε, γιατί αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μία συνεχή πορεία προς τη συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων, των πραγματικών φορολογικών εσόδων λόγω της ανέχειας και αύξηση της φοροδιαφυγής, όταν άλλος δεν έχει να φάει θα βρει τρόπο να μην πληρώσει το ΦΠΑ. Το ξέρουμε αυτό. Οπότε μειώνεις το ΦΠΑ για να έχεις περισσότερο. Ένα. Κατάργηση προπληρωμής φόρων. Και βέβαια το μεγάλο αγκάθι αυτή τη στιγμή που είναι τα πλαφόν στη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια αφαίμαξη του ελληνικού κοινωνικού ιστού από τους γνωστούς κυρίους τους οποίους αναφέρω με ονοματεπώνυμο στη Βουλή κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή”.

Στην ερώτηση αν φταίει η Ευρώπη γι’ αυτό, σχολίασε:

“Όχι. Είμαι βαθιά ευρωπαϊστής. Μισείτε την Ευρώπη τόσο πολύ που θεωρείτε ότι ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε είναι η Ευρώπη; Μαζί με τους Ευρωπαίους προοδευτικούς ανθρώπους πήγαμε κόντρα στους ανθρώπους όπως ο Ντάισελμπλουμ, όπως ο Σόιμπλε, οι οποίοι έπληξαν καίρια τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει σήμερα. Αυτά που λέγαμε εμείς στο DiEM25, που έλεγα στο υπουργείο Οικονομικών τα έλεγα στο Σόιμπλε έχουν όλα επιβεβαιωθεί. Είδατε ότι είχαμε την κρίση χρέους της Ελλάδας η Γερμανία έβαλε βέτο στο ένα πράγμα που χρειαζόταν η Ευρώπη, που ήταν το ευρωομόλογο και η δημοσιονομική ένωση. Έχουμε κατόπιν την πανδημία μια εξαιρετική ευκαιρία. Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με κορόιδευε εμένα παλιά, όταν μίλαγα για ευρωομόλογο μαζί με τον Μακρόν και άλλους 11, 12, 13 προσυπέγραψαν τη δημιουργία ευρωομολόγου, νάιν είπε η κυρία Μέρκελ και τους έδωσε αυτό το τρισάθλιο ταμείο ανάκαμψης το οποίο είναι πάρτι για ιθαγενείς.

Τίποτε δε θα φτιάξουμε πάνω σε αυτό. Είναι ένα νέο ΕΣΠΑ, το οποίο ουσιαστικά μέσα από τις τράπεζες πηγαίνει στις ίδιες εταιρείες. Δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου την αναπτυξιακή δυναμική. Είναι χαραμισμένα λεφτά.

Το ταμείο ανάκαμψης έχει φτιαχτεί με έναν τρόπο που ουσιαστικά κατήργησε τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσει την πανδημία ως ένα εφαλτήριο για μια ενοποίηση. Για σκεφτείτε το. Και ο κύριος Μητσοτάκης είχαν ζητήσει το ευρωομόλογο. Η κυρία Μέρκελ είπε όχι και τι τους έδωσε; Τους έδωσε ένα ΕΣΠΑ το οποίο θα πάει μέσα από τις τράπεζες, οι τράπεζες σε ποιον θα δώσουν δάνεια; Δεν θα δώσουν στους μικρομεσαίους. Θα δώσουν στις γνωστές 200 εταιρείες. Η υπόλοιπη οικονομία ουσιαστικά έχεις τον Γερμανό εργαζόμενο, γιατί αυτός πληρώνει τελικά τα σπασμένα. Μακροπρόθεσμα, να δίνει χρήματα στον Έλληνα ολιγάρχη και στον Ιταλό ολιγάρχη. Αυτό δεν είναι καλή συνταγή για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτό κάνει την εργατική τάξη στη Γερμανία να ακούει Ενωμένη Ευρώπη και να θέλει να φύγει, να πηγαίνει στο IFD. Γι’ αυτό σας λέω ότι ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ, η Μέρκελ δεν ήταν η Ευρώπη. Εγώ συγκρουστήκαμε με τους ανθρώπους που κάνανε κακό στην Ευρώπη.”

Τα τρία λάθη που έκανε

Αναφερόμενος στα λάθη που έχει κάνει είπε: “Έχω κάνει τρία βασικά λάθη. Το πρώτο ήταν ότι υπέγραψα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Το έκανα καλή τη πίστει, ότι μας δίνει τέσσερις μήνες να διαπραγματευτούμε με κάποια ηρεμία.

Τελικά αυτή η περίοδος δε χρησιμοποιήθηκε για να διαπραγματευτούμε. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση. Χρησιμοποιήθηκε για να δρομολογηθεί το 3ο μνημόνιο που είναι καταστροφή για μένα, ήταν μια τρίτη πιστωτική κάρτα που την πήραμε για να αποπληρώσουμε τη δεύτερη και τώρα συνεχίζουμε να παίρνουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να φορτώνουμε στο χρέος. Αυτό ήταν λάθος μου, η 20η Φεβρουαρίου. Ένα άλλο μεγάλο λάθος που έκανα είναι ότι δεν ήμουν πιο ανοικτός απέναντι στον ελληνικό λαό για το τι σημαίνει ρήξη, ότι μπορεί και να σήμαινε έξοδο από το ευρώ, έπρεπε να είμαι πιο ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν ήθελα να βγούμε από το ευρώ.

Αν είχαμε βγει από το ευρώ σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα.

Το τρίτο λάθος μου είναι ότι δεν έβγαλα τα πρώτα μαγνητοφωνημένα ηχητικά του Eurogroup την ίδια μέρα, την ίδια μέρα. Σκεφτείτε το λίγο τώρα αυτή τη στιγμή ως κεντρώος ευρωπαϊστής, έχεις την κυρία Λαγκάρντ, η οποία λέει ξεκάθαρα μέσα στο Eurogroup ότι ο Βαρουφάκης έχει δίκιο, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Βγαίνει ο Ντάισελμπλουμ μετά έξω και λέει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους θεσμούς. Δηλαδή και το ΔΝΤ και η κυρία Λαγκάρντ είναι δίπλα του και δεν λέει κουβέντα και λέει ότι είπα πράγματα εκεί μέσα που δεν είπα, έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη. Να μου πουν ότι αυτά που είπα είναι ανοησίες, να μου το πουν, να μου το πούνε εκεί μέσα όμως, όχι να βγαίνουν και να διαρρέουν και να λένε πράγματα τα οποία δεν έγιναν εκεί. Το μόνο που τους ενδιέφερε εκείνη την περίοδο ήταν να μη γίνει τίποτα, να παγώσει, να μην υπάρχουν προτάσεις”.

 

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα