ΑρχικήPromotionGig economy: «Τα παιδιά με τα μηχανάκια» και οι «γκουρού» του fb...

Gig economy: «Τα παιδιά με τα μηχανάκια» και οι «γκουρού» του fb που τα έβαλαν μαζί τους

Ένας «εξορθολιγισμός» μέσω εκβιασμού στους εργαζόμενους της από την εταιρεία efood, που όπως είναι λογικό μέσα στην πανδημία με το delivery να γίνεται απαραίτητο είδε τον τζίρο της να ανεβαίνει κατακόρυφα, έμεινε προς το παρόν τουλάχιστον στον «πάγο». 

Η απειλή για μη ανανέωση της σύμβασης των διανομέων αν δεν δέχονταν να είναι με μπλοκάκι στην εταιρεία, αποδώθηκε σε κακή διατύπωση μετά το κύμα αντιδράσεων και πριν το τέλος της ημέρας, είχαμε ανακοίνωση-«μάζεμα» από την efood, που διευκρίνιζε πως οι διανομείς της θα έχουν την δυνατότητα να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους. 

Με λίγα λόγια αυτή η γραφική για κάποιους διαδικτυακή αληλεγγυή με τις χιλιάδες αναρτήσεις υποστήριξης στους εργαζόμενους και τις χιλιάδες αποχωρήσεις από την εφαρμογή σε συνδυασμό με τις αρνητικές αξιολογήσεις, έφερε αποτέλεσμα.

Λύθηκε το πρόβλημα έτσι; Ρυθμίστηκε το πλαίσιο για εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές προσωρινής εργασίας, σε εταιρείες παράδοσης και όχι μόνο; Προφανώς όχι, αναδείχθηκε ωστόσο το ζήτημα που ήδη συζητούν σοβαρά στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στην Ιταλία και πλέον αποτελεί θέμα κεντρικό στην Ε.Ε. Η gig economy, η εργασία δηλαδή που προέρχεται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και στην οποία απασχολείται ήδη ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ε.Ε. είναι μια νέα κατάσταση, με αρνητικά και θετικά. 

Ακριβώς επειδή μιλάμε για κάτι που ακόμα και σήμερα στην Ε.Ε. ελάχιστες χώρες το έχουν επεξεργαστεί, είναι περίεργο που οι εγχώριοι «γκουρού» της οικονομίας του πληκτρολογίου έχουν ήδη απαντήσεις που βασίζονται σε άλλα επαγγέλματα και επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι πολλοί κλάδοι λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με το περίφημο μπλοκάκι.

Κάτι τέτοιο ισχύει και στην δημοσιογραφία, μόνο που κανείς δεν σε υποχρεώνει σε μια ημέρα να αλλάξεις εργασιακό πλαίσιο και επίσης κανείς δεν σου απαγορεύει να εργάζεσαι με μισθολόγιο σε μια άλλη εταιρεία προκειμένου να είσαι ασφαλισμένος. Αλήθεια πιστεύει κανείς από αυτούς που υποστήριξαν την επιλογή της εταιρείας και όχι τους εργαζόμενους, ότι μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο με τους διανομείς;

Γνωρίζουν άραγε ότι η εργασία των διανομέων στην πλατφόρμα εξασφαλίζεται μέσω της αξιολόγησης από τους πελάτες που έχει ως κύριο στοιχείο την ταχύτητα της διανομής; Ξέρουν ότι το αποτέλεσμα, είναι να τρέχουν οι διανομείς πανικόβλητοι στους δρόμους με συνέπεια να ρισκάρουν την σωματική τους ακεραιότητα; Θα τους θυμόμαστε μόνο όταν κάποιοι από αυτούς τραυματίζονται ή ακόμα χειρότερα χάνουν την ζωή τους;

Επειδή λοιπόν οι περισσότεροι «γκουρού» έχουν μείνει στα παλιά, θέλουν χρόνο για να γκουγκλάρουν τι σημαίνει «gig economy» και παράλληλα νομίζουν ότι ο διανομέας είναι δικηγόρος ή δημοσιογράφος ή μηχανικός, καλό είναι να κατεβάσουν τα υψωμένα δάχτυλα.

Τα παιδιά με τα μηχανάκια, όπως αποκαλούν οι περισσότεροι τους διανομείς, είναι ήδη σε μια νέα εργασιακή πραγματικότητα. Θέλουμε την ζουγκλοποίηση της ή την δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου; Να τους πληροφορήσουμε κάπου εδώ, ότι στις ΗΠΑ που μόνο κομμουνιστές δεν είναι ο σχεδιασμός θέλει τους διανομείς λόγω των συνθηκών που εργάζονται, μόνιμους εργαζόμενους.