ΑρχικήBackstageΤο παρασκήνιο των αλλαγών στην κυβέρνηση

Το παρασκήνιο των αλλαγών στην κυβέρνηση

Το κενό στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή είχε προκαλέσει υποψίες σε συνεργάτες του ότι “κάτι ετοιμάζει”.

Επειδή, όμως, θεωρούταν εύλογο να περιμένει μέχρι τη συγκρότηση της ευρωλίστας για να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι περισσότεροι θεωρούσαν απίθανο ακόμη και έναν μικρό ανασχηματισμό. Πόσο μάλλον δεδομένου ότι η αναμονή ανασχηματισμού πάντα συσπειρώνει την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και αυτό έχει σημασία ενόψει της νομοθέτησης του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια που βρίσκει αντίθετο το 1/3 των βουλευτών της ΝΔ και επιφυλακτικό άλλο 1/3.

Έπαιξε ρόλο στην επίσπευση των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Άγγελου Συρίγου για την “παρωχημένη συνθήκη της Λωζάνης“; Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχουν τη βεβαιότητα ότι αυτό ισχύει. Από το Μέγαρο Μαξίμου το διαψεύδουν κατηγορηματικά αλλά είναι προφανές ότι, αν δεν γίνονταν οι ανακοινώσεις των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, το θέμα Συρίγου θα είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τις έντονες αντιδράσεις την αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο μικρός ανασχηματισμός έγινε για να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς το ζήτημα της ασφάλειας έχει αναχθεί σε αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης λόγω της έξαρσης της οπαδικής βίας, της παραβατικότητας ανηλίκων και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επιστρέφει για πέμπτη φορά στην Κατεχάκη, σπάζοντας κάθε ρεκόρ κυβερνητικού στελέχους στο ίδιο πόστο και αναλαμβάνοντας την ευθύνη να ανατρέψει την κακή εικόνα που δίνουν οι κυλιόμενες μετρήσεις για την πολιτική δημόσιας τάξης.

Ευτυχής θα πρέπει να είναι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κάκιστες σχέσεις με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και μπορεί να κάνει νέα αρχή με υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος μετά τις εκλογές θεωρούταν απομακρυσμένος από το Μέγαρο Μαξίμου. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται περισσότερο από ποτέ και του αναθέτει ένα καυτό χαρτοφυλάκιο που αφορά την κοινωνική πλειοψηφία.

Στη σεναριολογία που διαχύθηκε στο διαδίκτυο πριν από τις ανακοινώσεις, “έπαιξαν” τα ονόματα των Τάκη Θεοδωρικάκου, Βασίλη Σπανάκη, Κωνσταντίνου Τσιάρα, Θεόδωρου Ρουσόπουλου για το υπουργείο Εργασίας. Για τον κ. Ρουσόπουλο η φήμη ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Θα είναι ο επόμενος υποψήφιος πρόεδρος του κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει ευχαριστήσει γι αυτό το Μέγαρο Μαξίμου για τη βοήθεια που του έδωσαν ώστε να αναλάβει αυτό το αξίωμα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ