Το ντόμινο ξεκίνησε – Winter is coming

26 mins read

Εδώ και μήνες αναφέρω σε άρθρα αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα πως έχουμε μπει σε μια περίοδο που θα οδηγήσει σε αναταραχές λόγω ακρίβειας και πολύ πιθανό νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη και πως ο συνδυασμός αυτών των δύο θεμάτων θα «αγγίξει» σε σημαντικό βαθμό τα εκλογικά σώματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επηρεάζονται περισσότερο. Φαίνεται πως η πρώτη χώρα «γονάτισε». Και η χώρα αυτή είναι η Σρι Λάνκα.

H Σρι Λάνκα (η παλιά Κεϋλάνη) είναι ένα νησί στα νότια της Ινδίας με πληθυσμό κοντά στα 22 εκατομμύρια το οποίο έλαβε την ανεξαρτησία του το 1948. Βασικές παραδοσιακές πηγές εσόδων οι εξαγωγές τσαγιού, καφέ και μπαχαρικών. Παράλληλα, η εξαγωγή ενδυμάτων και ο τουρισμός ενίσχυαν τον κρατικό προϋπολογισμό. Μια σειρά παραγόντων όμως την έφερε 74 χρόνια μετά για πρώτη φορά στη χρεωκοπία (έχει λάβει 16 δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα με τελευταίο αυτό του 2016). Αρχικά ήταν οι βομβιστικές επιθέσεις του 2019 και τα λοκντάουν με την πανδημία που γκρέμισαν τα τουριστικά έσοδα. Έπειτα οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Σε μια προσπάθεια αποτροπής διαρροής συναλλαγματικών αποθεμάτων οι εισαγωγές λιπασμάτων απαγορεύτηκαν και η κυβέρνηση κήρυξε τη Σρι Λάνκα ως χώρα 100% βιολογικής γεωργίας. Η έλλειψη λιπασμάτων είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή των εξαγώγιμων προϊόντων με αποτέλεσμα λιγότερα έσοδα από τις εξαγωγές για τη χώρα. Αυτό σημαίνει και λιγότερα χρήματα για την εισαγωγή τροφίμων. Έτσι ξεκίνησε η έλλειψη τροφίμων στη χώρα. Επειδή η προσφορά τροφίμων μειώθηκε αλλά η ζήτηση παρέμενε υψηλή η χώρα είχε αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Η τιμή του ρυζιού για παράδειγμα, βασικό συστατικό της διατροφής των κατοίκων, επταπλασιάστηκε. Πλέον η χώρα είναι αντιμέτωπη με 12ωρες διακοπές ρεύματος, με σοβαρή έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων και με τον υψηλότερο πληθωρισμό που είχε ποτέ. Λίγες ημέρες πριν ο Πρόεδρος φυγαδεύτηκε, η κυβέρνηση παραιτήθηκε και το πλήθος των αγανακτισμένων πολιτών «μπούκαρε» στο Προεδρικό Μέγαρο.

Και εάν κάποιοι θεωρούν πως η Σρι Λάνκα βρίσκεται μακριά, πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές φοβούνται πως είναι η πρώτη από μια σειρά χωρών (κυρίως χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων) που θα οδηγηθούν σε χρεωκοπία. Δεν είναι μυστικό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητά πακέτα διάσωσης με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία (όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο αυτές οι είναι δύο από τους μεγάλους εισαγωγείς σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία) αλλά και με το Πακιστάν, το οποίο ήδη βρίσκεται σε καθεστώς διακοπών ενέργειας καθώς το κόστος των εισαγωγών είναι υπερβολικά υψηλό για τη χώρα. Νομίζω πως πλέον είναι εμφανές σε όλους ότι είναι αρκετά πιθανό να οδηγηθούμε σε αναταραχές και σε χώρες εγγύτερα της Ευρώπης και αυτό να δημιουργήσει νέα μεταναστευτικά κύματα προς αυτήν. Και τα κύματα αυτά θα βρουν την Ευρώπη στο εσωτερικό της σε ένα δικό της (σίγουρα χαμηλότερης έντασης) αναβρασμό λόγω του πληθωρισμού και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης. Το ερώτημα είναι πως θα βρουν τα σύνορα της Ευρώπης και την κεφαλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων των κρατών μελών. Εάν τις βρουν με τη λογική «refugees welcome», «οι μετανάστες είναι η λύση στο δημογραφικό» και υπάρξει απορρόφηση έστω και μέρους του μεταναστευτικού κύματος τότε είναι εξαιρετικά πιθανό σημαντικό κομμάτι των εκλογικών σωμάτων να προστρέξει δίπλα σε συντηρητικούς πολιτικούς και πολιτικές. Και όχι απαραίτητα πολιτικούς που είναι υπερ της αστικής δημοκρατίας. Εάν πάλι η κρίση που έρχεται αντιμετωπιστεί με αλλαγμένη νοοτροπία σαφώς η κίνηση αυτή του εκλογικού σώματος θα μετριαστεί. Το τι θα συμβεί θα φανεί. Θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των νέων μεταναστευτικών ροών και τη νοοτροπία αλλά και ικανότητα των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών μελών. Με όσα έχουν συμβεί, και συμβαίνουν, όλα αυτά τα χρόνια θα μου επιτρέψετε να μην είναι αισιόδοξος.

 

 

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα