ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Κλειστό για δύο εβδομάδες το Deree - Αναστέλλονται όλοι οι σχολικοί...

Κορωνοϊός: Κλειστό για δύο εβδομάδες το Deree – Αναστέλλονται όλοι οι σχολικοί αθλητικοί αγώνες

Έξι νομοί, 5 νοσοκομεία, 89 ασθενείς, 27 νοσηλείες, 57 απομονώσεις κατ´ οίκον, είναι ο απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο φονικός COVID – 19 έκανε την εμφάνιση του στην Ελλάδα, 13 ημέρες πριν και η εξάπλωση του είναι ραγδαία, με την κυβέρνηση να παίρνει μια σειρά από μέτρα ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του.

Τα πέντε νέα κρούσματα

Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στη χώρα μας στα 89, ανακοίνωσε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο. Εισαγόμενα περιστατικά έχουμε, επίσης, από το Ισραήλ και φυσικά την Ιταλία.

Η κατάσταση των ασθενών

Η συντριπτική πλειονότητα των επιβεβαιωμένων περιστατικών εκδηλώνει ήπια συμπτώματα είτε νοσηλεύονται είτε βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Ανάμεσα στα περιστατικά, είναι και δύο ανήλικοι, ο 9χρονος γιος της «ασθενούς μηδέν» στη Θεσσαλονίκη και ακόμη ένα παιδί.

Την ίδια ώρα η κατάσταση του 66χρονου από την Αμαλιάδα που νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Ο 66χρονος, το ένατο κρούσμα Covid-19 και ο πρώτος που διαγνώστηκε από την ομάδα των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους, νοσηλεύεται διασωληνωμένος με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου, λαμβάνοντας το μείγμα φαρμάκων που ενέκρινε για τον νέο κορωνοϊό –δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία ακόμα– εκτάκτως η Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Προβληματισμός για τα «ορφανά» κρούσματα

Ανησυχία προκαλούν τα  τέσσερα “ορφανά” κρούσματα της νόσου Covid-19, για τα οποία δεν έχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης, δηλαδή δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης αυτών των ατόμων στον ιό είτε μέσω ταξιδιού σε ενδημική χώρα είτε μέσω επαφής με πρόσωπο που έχει ταξιδέψει ή που έχει νοσήσει.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους συνεχίζεται από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Κλειστά Deree και Holmes 

Όπως ανακοίνωσε ο κοσμήτορας του Deree, Δρ. Θύμιος Ζαχαρόπουλος, το κολέγιο, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 12 Μαρτίου, για δύο εβδομάδες θα παραμείνει κλειστό, με τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως αναστέλλουν τη λειτουργία του τα αμερικανικά κολέγια Deree και Pierce, στην Αγία Παρασκευή, λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού.

Το Deree (Deree – The American College of Greece) και το Pierce (Pierce – The American College of Greece), σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, μπαίνουν στη λίστα των δεκάδων εκπαιδευτικών μονάδων που κατεβάζουν «ρολά», λόγω κορωνοϊού.

Στην ανακοίνωση του Deree τονίζεται:

«Ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Pierce & Deree θα παραμείνουν κλειστά στις 10 και 11 Μαρτίου λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στο Deree. Θα ακολουθήσουν νέες ενημερώσεις μέσω email, των ιστοσελίδων και των social media λογαριασμών μας.»

Την ίδια ώρα την αναστολή της λειτουργίας του για να προχωρήσει σε απολύμανση ανακοίνωσε και το πολυτελές γυμναστήριο Holmes Place στο Μαρούσι, καθώς εντοπίστηκε κρούσμα. Πρόκειται για μέλος του γυμναστηρίου.

Τα μέτρα και οι απαγορεύσεις

Στην προσπάθεια να μειωθούν οι πιθανότητες διασποράς του ιού η κυβέρνηση εκτός από το κλείσιμο των σχολείων έχει προχωρήσει σε μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως η αναστολή όλων των σχολικών αθλητικών αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι εκτός σχολείου.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε 3 μέτρα για τους χώρους εργασίας με προβλέψεις για αλλαγές στο ωράριο αλλά και τηλεργασία. 

Αντισηπτικά από…ποτά «μπόμπες»

Τη δημιουργία αντισηπτικών από τις διαθέσιμες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης που έχουν κατασχεθεί, σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αυξηθεί το απόθεμα των αντισηπτικών.

 

Εργασία από το σπίτι για την TaxiBeat 

Σε συμμόρφωση με τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο ιδρυτής και CEO της Τaxi Βeat, Nίκος Δρανδάκης, ανακοίνωσε με ανάρτηση του στο Facebook πως εν μέσω της επιδημίας, αποφασίστηκε οι εργαζόμενοι στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, να εργάζονται από το σπίτι τους.