Μίνι lockdown και στο Ρέθυμνο- Παράταση των μέτρων σε Ηράκλειο και Χανιά

19 mins read

Μίνι lockdown επιβάλλεται από σήμερα Τετάρτη 18 Αυγούστου σε μια ακόμα Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης, στο Ρέθυμνο, ενώ παρατείνονται τα μέτρα σε Ηράκλειο και Χανιά.

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ, οι διατάξεις της ισχύουν εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης, κατά το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00 έως και την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00.

Ποια μέτρα θα ισχύσουν;

Τα μέτρα που ισχύουν είναι απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και απαγόρευση της μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης.

Ειδικότερα, από τη 01:00 έως τις 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

  • Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Παράταση των μέτρων σε Ηράκλειο και Χανιά

Επίσης, σε άλλο ΦΕΚ που επίσης δημοσιεύτηκε χθες, αναφέρεται πως παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα σε Ηράκλειο και Χανιά.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω ΦΕΚ για τα Χανιά και το Ηράκλειο, η ισχύς των μέτρων παρατείνεται ως και την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00.

Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ξεκαθάρισε πως παρόλο που πάρθηκαν μέτρα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις του νησιού – Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο συγκεκριμένα, η Κρήτη έχει δαπανήσει το 60% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος που μπορεί να αναπτύξει και τόνισε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί να γίνει χρήση πλήρους ισχύος του συστήματος, η Κρήτη μπορεί να διπλασιάσει τις κλίνες Covid.

«Επομένως, η Κρήτη μπορεί να νοσηλεύει ακόμα και 30-40 ακόμα ασθενείς με κοροναϊό σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αυτή τη στιγμή, πέρα από τους 27 που έχει αυτή τη στιγμή διασωληνωμένους» πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για μια δραματική έκκληση, «υπό την έννοια ότι εάν σπαταλήσουμε όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ για κοροναϊό, δεν θα έχουμε για άλλα νοσήματα, πχ για τροχαία, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να λέμε ότι η Κρήτη δε μπορεί να φροντίσει τους ασθενείς, ό,τι κι αν συμβεί. Επομένως, οι φιλοξενούμενοί μας και οι επισκέπτες πρέπει να ξέρουν ότι το ΕΣΥ στην Κρήτη έχει έτσι οργανωθεί αυτή τη στιγμή, που μπορεί να φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο τον οποιονδήποτε».

Σε ερώτηση μάλιστα για το πώς μπορεί να ανασχεθεί η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στο νησί, ο κ. Τζανάκης απάντησε πως αυτό θα συμβεί «προσέχοντας, είτε εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι», ενώ απηύθυνε έκκληση, ιδιαίτερα στους εμβολιασμένους, να προσέχουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους.

Παρακολουθήστε εδώ:

 

Δείτε το ΦΕΚ για το Ρέθυμνο εδώ.

Δείτε το ΦΕΚ για τα Χανιά και το Ηράκλειο εδώ

Facebook Comments