Λίγο πριν φύγει από τη ζωή έγραψε στον αγαπημένο της γιο Φίλιππο λέγοντας να «είναι γενναίος».
Κωφή και διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια. Η πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας και της Δανίας, γεννημένη ως Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, μητέρα του πρίγκιπα Φίλιππου έζησε μία ζωή μυθιστορηματική.
Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ ήταν σύζυγος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, γιου του βασιλιά Γεωργίου Α’ και μητέρα του πρίγκιπα Φίλιππου, μετέπειτα συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου, Δούκα του Εδιμβούργου.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Βικτώρια Αλίκη Ελισάβετ Ιουλία Μαρία και γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1885. Πέθανε στον ύπνο της στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε ηλικία 84 ετών, στις 5 Δεκεμβρίου 1969.
Πριν φύγει από τη ζωή έγραψε στον «αγαπημένο της Φίλιππο» και του είπε να «είναι γενναίος».
Η συγκινητική επιστολή της πριγκίπισσας Αλίκης στον πρίγκιπα Φίλιππο έγραφε:
«Αγαπημένε μου Φίλιππε να είσαι γενναίος και να θυμάσαι ότι δεν θα σε αφήσω ποτέ και ότι θα με βρίσκεις πάντα όταν με χρειάζεσαι περισσότερο. Με όλη την αφοσιωμένη αγάπη μου, η μαμά σου».
Μητέρα και ο γιος δεν ήταν όλη τους τη ζωή μαζί. Ο Φίλιππος δεν έβλεπε τη μητέρα του για επτά ολόκληρα χρόνια μετά τον εγκλεισμό της σε σανατόριο. Εκείνος ήταν εννέα ετών.
Ποια ήταν η πριγκίπισσα Αλίκη
Η πριγκίπισσα Αλίκη γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1885 στο κάστρο του Γουίνδσορ, παρουσία της προγιαγιάς της, Βικτωρίας, και μεγάλωσε ως Αγγλίδα πριγκίπισσα.
Σε ηλικία τεσσάρων ετών οι γιατροί διέγνωσαν πρόβλημα στην ακοή. Η κώφωση της δημιούργησε προβλήματα επικοινωνίας, τα οποία σταδιακά κατάφερε να ξεπεράσει μαθαίνοντας να διαβάζει τα χείλη των συνομιλητών της. Η δυσλειτουργία αυτή την ταλαιπώρησε για όλη της τη ζωή.
Στα δεκαεπτά της η Αλίκη ήταν αρκετά όμορφη. Τον Ιούνιο του 1902 στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τον Ανδρέα της Ελλάδας, ο οποίος είχε ταξιδέψει με την οικογένειά του για τη στέψη του νέου βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδου Ζ΄. Σύντομα αρραβωνιάστηκαν, χωρίς επίσημες διαδικασίες, αλλά λόγω της στρατιωτικής ιδιότητας του Ανδρέα το ζευγάρι ήταν αναγκασμένο να ζήσει χωριστά για λίγους μήνες.
Στις 10 Μαΐου 1903 έγινε η επίσημη ανακοίνωση των αρραβώνων. Στις 6 Οκτωβρίου 1903 τελέστηκε ο πολιτικός γάμος μεταξύ των δύο νέων στο Ντάρμστατ και την επόμενη πραγματοποιήθηκαν δύο θρησκευτικοί γάμοι, ένας σε προτεσταντική εκκλησία και άλλος ένας ορθόδοξος σε ρωσικό παρεκκλήσιο.
7th October 1903, Princess Alice of Battenberg and Prince Andrew of Greece, the paternal grandparents of King Charles III, married in two religious services, Lutheran and Greek Orthodox. pic.twitter.com/brTDrIBHD8
— History, Royals and Other Things (@RoyalsOther) October 7, 2024
Η ψυχική ασθένεια
Στις 20 Οκτωβρίου 1928 η Αλίκη έγινε δεκτή στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η απόφασή της ήταν καθαρά προσωπική και επηρεασμένη από τη ζωή της θείας της, Ελισάβετ. Ξαφνικά άρχισε να παρατηρείται μια ψυχική κούραση. Η Αλίκη άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα εκθέτοντας την οικογένειά της με τις διάφορες περίεργες θρησκευτικές απόψεις. Ισχυριζόταν μάλιστα ότι λάμβανε μηνύματα από τον Θεό και ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.
Ο Ανδρέας απευθύνθηκε στη πεθερά του Βικτωρία προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. Τελικά αποτάθηκαν στον γυναικολόγο της Δόκτωρα Λούρο, ο οποίος συμφώνησε να εισαχθεί στο ίδρυμα του Δόκτωρα Σίμμελ, τον οποίο είχε προτείνει η γνωστή ψυχαναλύτρια Μαρία Βοναπάρτη, σύζυγος του αδελφού του, Γεωργίου. Η διάγνωση του Σίμμελ ήταν ότι η Αλίκη έπασχε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια, αφού πίστευε ότι ήταν παντρεμένη με τον Χριστό.
Απεβίωσε την ώρα που κοιμόταν στα προσωπικά διαμερίσματά της στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε ηλικία 84 ετών στις 5 Δεκεμβρίου 1969. Έπασχε από χρόνια βρογχίτιδα και ο θάνατός της δεν αιφνιδίασε τα μέλη της οικογένειας. Η κηδεία τελέστηκε στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ παρουσία της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, του Δούκα του Εδιμβούργου, του Κωνσταντίνου Β΄ της Ελλάδας καθώς και άλλων μελών των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Ενταφιάστηκε στη Βασιλική Κρύπτη του Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου.