ΑρχικήΟικονομίαΠυρ ομαδόν από τον ξένο Τύπο μετά την έκθεση της Κομισιόν

Πυρ ομαδόν από τον ξένο Τύπο μετά την έκθεση της Κομισιόν

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η δημοσίευση της έκθεσης μεταμνημονιακής επιτήρησης της Κομισιόν έφερε στην επιφάνεια τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για την καθυστέρηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Η WSJ επισημαίνει ότι ναι μεν η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας αλλά το “πάγωμα” της δόσης θα αποτέλεσει πλήγμα στο επενδυτικό κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα. Ιδίως τώρα που ελληνική κυβέρνηση πόνταρε στην θετική έκθεση της Κομισιόν ακόμη και για την έκδοση 10ετούς ομολόγου.

WSJ: «Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας απειλούν να δεσμεύσουν 1 δισ. ευρώ που περίμενε η κυβέρνηση της χώρας αυτή την άνοιξη, επειδή η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η απειλή των επιτηρητών της ΕΕ που παρακολουθούν τις οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος αναδεικνύει τις ανησυχίες ότι η ελληνική κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα ξαναμπεί σε οικονομικούς μπελάδες»

Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «μπορεί να πλήξει το επενδυτικό αίσθημα για τα ελληνικά ομόλογα» ενώ «η Αθήνα έχει στόχο να εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο τον επόμενο μήνα, το πρώτο από τον Μάρτιο του 2010». Χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη το 1 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Ομως η Αθήνα ήλπιζε σε μια θετική αξιολόγηση των δανειστών, ως σήμα προς τους πιθανούς ξένους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα».

Ως βασική πηγή διαφωνιών αναφέρει η εφημερίδα το προσχέδιο του νέου «νόμου Κατσέλη». Οι αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι το νέο νομικό πλαίσιο είναι υπερβολικά γενναιόδωρο απέναντι σε ανθρώπους που αποτυγχάνουν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια. Και συνεχίζει η WSJ να λέει ότι οι δανειστές θέλουν να μπορούν οι τράπεζες να προβαίνουν σε κατασχέσεις σε περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής των δανείων, κάτι που είναι δύσκολο υπό την παρούσα ελληνική νομοθεσία.

Γράφει και αυτό που αναφέρει η έκθεση, ότι «ο νέος νόμος είναι τόσο γενναιόδωρος απέναντι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εγείρει σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τον αντίκτυπο στην κουλτούρα πληρωμών και τους ισολογισμούς των τραπεζών και ο συνολικός σχεδιασμός του μπορεί να διευκολύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές». Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, που επικαλείται η Wall Street Journal. η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή ένα αναθεωρημένο σχέδιο νόμου. Ομως δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα ικανοποιεί τους αξιωματούχους της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το προγραμματισμένο για τον προσεχή μήνα πλάνο ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδας και η ανάκαμψη στις αγορές μετοχών και ομολόγων εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων σε μεταρρυθμίσεις – «κλειδιά».

“Η Ελλάδα «σέρνεται» σε βασικές μεταρρυθμίσεις”, λέει χαρακτηριστικά το Bloomberg και σχολιάζει για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι επιβράδυνε την εφαρμογή συμφωνηθέντων μέτρων, προκαλώντας ανησυχία στους πιστωτές. 

Αναφερόμενο το μεγάλο δίκτυο στην έκθεση των πιστωτών της χώρας βάζει ως τίτλο στο ρεπορτάζ: «Η Ελλάδα έχει μόλις λίγες ημέρες για να φτιάξει τα πράγματα πριν από την καταβολή της νέας δόσης». Η έκθεση -σύμφωνα με το Bloomberg- πιθανώς θα δείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί πλήρως με έναν κατάλογο 16 εκκρεμών μεταρρυθμίσεων. Αν δε βιαστεί να τις ολοκληρώσει πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εκταμίευση της δόσης θα καθυστερήσει.

Βάσει του ρεπορτάζ, παρά την έξοδο από το διεθνές σχέδιο διάσωσης, το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα θα καταφέρει να λάβει το «χρυσό» αντάλλαγμα των εξαμηνιαίων εκταμιεύσεων -περίπου ενός δισ. ευρώ- μέχρι το 2022 μόνο αν πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.  Αυτές οι εκταμιεύσεις θα χρησιμοποιηθούν «από το πιο υπερχρεωμένο κράτος της Ευρωζώνης για να αναχρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του»

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία αντιμετωπίζει γενικές εκλογές φέτος, επιβράδυνε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων και έλαβε κάποιες πολιτικές αποφάσεις – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και των προτεινόμενων επιδοτήσεων για ενυπόθηκα δάνεια – που έχουν τρομάξει τους πιστωτές, γράφει το ρεπορτάζ.

Γεννάται το ερώτημα κατά πόσον οι καθυστερήσεις αποτελούν μέρος της μεταρρυθμιστικής κόπωσης ή – πράγμα που είναι πιο αποφασιστικής σημασίας – μιας πολιτικής επιλογής που εξηγεί την περαιτέρω δημοσιονομική αβεβαιότητα, επισημαίνει.

Μια αυστηρή ή και οργισμένη αντίδραση από την ΕΕ θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις ελληνικές χρηματαγορές, οι οποίες ήταν μεταξύ των ισχυρότερων παρουσιών της ζώνης του ευρώ κατά τη φετινή χρονιά, προσθέτει.