Ο Άκης Σκέρτσος εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν έχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα από covid

26 mins read

Με ανάρτησή του στα social media, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν έχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα από covid.

Ο κύριος Σκέρτσος τονίζει πως  «Η σύγκριση μεταξύ χωρών σε θανάτους Covid πρέπει να γίνεται με κοινή μεθοδολογία για να έχει νόημα» και εν συνεχεία αναφέρει πως μόνο η Ελλάδα εφαρμόζει την μεθοδολογία του ΠΟΥ.

Παράλληλα λέει πως για να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να συμβουλευτεί τον μόνο εξειδικευμένο φορέα «Για να βγάλει κανείς αξιόπιστα συμπεράσματα καλό είναι να συμβουλευτεί τον μόνο εξειδικευμένο ευρωπαϊκό φορέα στον υπολογισμό της υπερβάλλουσας θνησιμότητας ανά χώρα της ΕΕ,  το euromomo (https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps) που δημοσιεύει στοιχεία, γραφήματα και αξιολογήσεις κάθε εβδομάδα από την αρχη της πανδημίας».

Τέλος ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα έχει κάνει καλύτερη διαχείριση στο θέμα του κορωνοϊού σε σχέση με τις δυνατότητές της «Για να κλείσω, η Ελλάδα τα έχει πάει στη διαχείριση της πανδημίας καλύτερα από τις πραγματικές της δυνατότητες (αυτό έγινε σε πολλαπλά πεδία πχ στον εμβολιασμό, στο testing αλλά και στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα) και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση όλων μας»

 

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου:

Επειδή οι θάνατοι από Covid είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για μπακαλίστικες και λαϊκίστικες προσεγγίσεις, ας θυμίσουμε ξανά κάποια πράγματα.
Η σύγκριση μεταξύ χωρών σε θανάτους Covid πρέπει να γίνεται με κοινή μεθοδολογία για να έχει νόημα. Όταν αυτό δεν ισχύει -και στην περίπτωση της δήλωσης θανάτων με ή από Covid ΔΕΝ ισχύει καθώς κάθε χώρα εφαρμόζει διαφορετική μεθοδολογία με την Ελλάδα να είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν κατά γράμμα τη μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- είναι άτοπο να κάνεις συγκρίσεις.
Για να γίνω κατανοητός δίνω ένα παράδειγμα: ακριβώς επειδή στην Ελλάδα συσχετίζουμε ΚΑΘΕ θάνατο με/από Covid, και ένας θάνατος από ανακοπή που το θύμα διαγιγνώσκεται εκ των υστέρων με Covid αλλά δεν νοσηλεύθηκε για Covid, καταχωρίζεται ως θάνατος Covid.
Γι αυτό, λοιπόν, αντί να γίνονται συγκρίσεις σε απόλυτους αριθμούς, ο πλέον έγκυρος δείκτης είναι αυτός της υπερβάλλουσας θνησιμότητας σε κάθε χώρα που συγκρίνει τους θανάτους της περιόδου προ πανδημίας με αυτούς της πανδημίας, λαμβάνοντας όμως υπόψη ταυτόχρονα σύνθετους συγχυτικούς παράγοντες, όπως είναι το δημογραφικό προφίλ της χώρας, η ηλικία των θανόντων κοκ.
Για να βγάλει κανείς αξιόπιστα συμπεράσματα καλό είναι να συμβουλευτεί τον μόνο εξειδικευμένο ευρωπαϊκό φορέα στον υπολογισμό της υπερβάλλουσας θνησιμότητας ανά χώρα της ΕΕ, το euromomo (https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps) που δημοσιεύει στοιχεία, γραφήματα και αξιολογήσεις κάθε εβδομάδα από την αρχη της πανδημίας.
Εκεί θα δει ότι η Ελλάδα δεν παρουσιάζει υπερβάλλουσα θνησιμότητα το 2022. Αλλά και ότι συνολικά, καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπως έχει επιβεβαιώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει σημειώσει τη 12η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ των 27 με όρους υπερβάλλουσας θνησιμότητας.
Είναι άτοπο, συνεπώς, να ασκείται κριτική και αντιπολίτευση σε μια περίπτωση που αφενός η Ελλάδα έχει εφαρμόσει κατά γράμμα τις διεθνείς προδιαγραφές του ΠΟΥ ως προς την καταγραφή των στατιστικών Covid και, αφετέρου, και ακόμη πιο σημαντικά, όταν ΔΕΝ σημειώνεται υπερβάλλουσα θνησιμότητα στη χώρα μας, παρά τους αντίξοους παράγοντες του γηρασμένου πληθυσμού, της αδύναμης πρωτοβάθμιας φροντίδας κοκ.
Για να κλείσω, η Ελλάδα τα έχει πάει στη διαχείριση της πανδημίας καλύτερα από τις πραγματικές της δυνατότητες (αυτό έγινε σε πολλαπλά πεδία πχ στον εμβολιασμό, στο testing αλλά και στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα) και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση όλων μας. Σίγουρα η πανδημία δεν είναι πεδίο για ευκαιριακή και πρόχειρη αντιπολίτευση. Αντιθέτως πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις με σοβαρές προτάσεις και τοποθετήσεις από την αντιπολίτευση για να βελτιώσουμε το εθνικό σύστημα υγείας και ειδικά την πρόσβαση του πληθυσμού σε δομές πρωτοβάθμιας υγείας στην περιφέρεια.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα