Πατέλης : «Δεν καταλαβαίνω πως ξεκίνησε η συζήτηση για μείωση ΦΠΑ – Θα είχε μόνο προσωρινό όφελος»

33 mins read

«Θα διαφυλάξουμε την αξιοπιστία της χώρας ως κόρη οφθαλμού», τονίζει, μεταξύ των άλλων, σε συνέντευξή του στο Capital o επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Ο κ. Πατέλης σημειώνει με έμφαση ότι «επενδυτική βαθμίδα σημαίνει προφανώς ξεκλειδώνουμε και τρισεκατομμύρια από αποταμιευτές και από επενδύσεις παγκοσμίως, οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα γιατί δεν είμαστε ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Επενδυτική βαθμίδα, όμως, είναι και για τους ακροατές και τηλεθεατές μας μία σφραγίδα ότι η Ελλάδα ανήκει στο club των σοβαρών χωρών και ότι τακτοποιεί τα του οίκου της από μόνη της, χωρίς μνημόνια, χωρίς εξωτερική παρέμβαση».

Στο συγκεκριμένο θέμα και στο ζήτημα της αξιοπιστίας στέκεται ιδιαίτερα ο κ. Πατέλης αναφέροντας πως «η αξιοπιστία μας είναι κάτι το οποίο διατηρούμε και θα προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού και θα είναι πολύ σημαντικό να μην πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε. Η χώρα αυτή, όπως ξέρουμε, έχει περάσει διάφορες περιπέτειες στο παρελθόν. Δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε σε έναν τέτοιο κίνδυνο και δεν θα επιστρέψουμε».

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού απαντάει και στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να μελετά τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά, επισημαίνοντας ότι «τη δεκαετία του ’80, όπως ξέρετε, είχαμε διψήφιο πληθωρισμό. Δεν υπήρχε τότε μία πρόταση για μείωση στον ΦΠΑ, ως μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Και ομολογώ ότι ως οικονομολόγος δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Μία μείωση του ΦΠΑ θα είχε μόνο προσωρινό όφελος και πολύ πιθανό να μην μετακυλείτο στις τιμές αλλά να το κρατούσανε οι επιχειρήσεις».

Στη συνέντευξη υπάρχει ειδική αναφορά και στο θέμα του κατώτατου μισθού, με τον κ. Πατέλη να πιστεύει ότι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πρόκειται να πυροδοτήσει πληθωριστικό σπιράλ και να στέλνει ένα μήνυμα προς τους εργοδότες ότι η κανονικότητα της οικονομίας δικαιολογεί αυξήσεις μισθών.

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πέραν των ενεργειακών πακέτων, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού υπογραμμίζει ότι «η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης γίνεται πάντα με βάση τη σύνεση και τον προγραμματισμό. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι κινούμαστε με βάση αυτό και αυτήν τη στιγμή, όπως είναι τα πράγματα, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχουν παρθεί».

Σταϊκούρας: «Μόνιμη μείωση οποιουδήποτε φόρου δεν μπορεί να γίνει»

Για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην Ερτ.

Ο υπουργός απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο, όχι όμως και αυτό για στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως λ.χ. με τη μορφή ενός έκτακτου επιδόματος ενόψει του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν είναι στις σκέψεις του να προχωρήσει σε μειώσεις στον ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε:

«Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά με τα οποία ενεργούμε: Ο δημοσιονομικός χώρος, να είμαστε σίγουροι ότι όποια παρέμβασή μας πάει στον πολίτη και δεν χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα, να είμαστε βέβαιοι ότι η παρέμβαση θα αφορά μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα».

 

Ωστόσο, σημείωσε ότι «τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα» και όχι οριζόντια, όπως η μείωση του ΦΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε αν εξετάζει έκτακτο επίδομα στα τρόφιμα για ευάλωτα νοικοκυριά, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Μόνιμη μείωση οποιουδήποτε φόρου δεν μπορεί να γίνει. Σε όποια χώρα έγινε είναι βραχυπρόθεσμη. Επιλέξαμε να μειώσουμε φόρο, τον ΕΝΦΙΑ. Καθόμαστε και μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 1 δισ. μόνιμα. Όταν θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του πολίτη, θα πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Στο πορτοφόλι του θα περισσέψουν λιγότερα λεφτά προκειμένου να τα αξιοποιήσει κάπου αλλού».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε το «συνολικό πλέγμα μέτρων για να ανακουφίσουμε όσο είναι εφικτό- τα νοικοκυριά από την τρέχουσα συγκυρία» και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις αυτές «δεν θα καλύψουν όλες τις απώλειες, αλλά πάντα ενεργούμε με βάση το δημοσιονομικό χώρο το ότι θα πρέπει το κάθε μέτρο να πηγαίνει στον πολίτη και για να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

«Αυτός ο δυνητικός δημοσιονομικός χώρος εκτιμούμε ότι υφίσταται και έχει ήδη αξιοποιηθεί, διότι όταν είχαμε στον προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια μείωση του ΕΝΦΙΑ, προχωρήσαμε σε 350 εκατομμύρια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αυτομάτως δηλαδή περίπου 280- 300 εκατομμύρια πρόσθετα στον προϋπολογισμό, αξιοποιήθηκαν επ’ ωφελεία του πολίτη, ιδιαίτερα των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδημάτων όπου 8 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν λίγο το ΕΝΦΙΑ από τον Απρίλιο και μετά. Αν υπάρξει πρόσθετος χώρος αυτός θα αποδοθεί στην κοινωνία. Έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δημοσιονομική πολιτική μας».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα