ΑρχικήΚόσμοςWSJ: Ο Τραμπ εξέτασε το ενδεχόμενο πλήγματος στο Ιράν - Γιατί προτίμησε...

WSJ: Ο Τραμπ εξέτασε το ενδεχόμενο πλήγματος στο Ιράν – Γιατί προτίμησε τις διαπραγματεύσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής σε μια κλιμάκωση με το Ιράν, ωστόσο προς το παρόν επιλέγει να συνεχίσει τις διπλωματικές συνομιλίες με την Τεχεράνη, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι ο Τραμπ είχε πολλαπλές συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Νταν Κέιν, κατά τις οποίες εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουν σε νέα στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν ότι μια νέα στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να «ολοκληρώσει τη δουλειά» απέναντι στο ιρανικό καθεστώς.

Τι εξετάζει ο Τραμπ

Ωστόσο, ο Τραμπ, αν και δεν έχει λάβει τελική απόφαση, εμφανίζεται απρόθυμος να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας στρατιωτική δράση, πέρα από ενδεχόμενα περιορισμένα πλήγματα σε περίπτωση παραβίασης των συμφωνηθέντων από την Τεχεράνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε στους συνεργάτες του ότι μια νέα πολεμική σύγκρουση θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη διπλωματία και να βλάψει τις πιθανότητες της Ουάσιγκτον να καταργήσει τελικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι, παρά τη δυσαρέσκειά του για τη στασιμότητα στις συνομιλίες, ο Τραμπ έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του πως δεν θεωρεί απαραίτητο να επιτευχθεί συμφωνία έως τη λήξη της προθεσμίας των 60 ημερών, στις 18 Αυγούστου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποκάλυψε ότι ο ειδικός δίαυλος επικοινωνίας που δημιούργησαν Ουάσιγκτον και Τεχεράνη, μέσω του Κατάρ και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τις δύο πλευρές για την αποφυγή ευρύτερων στρατιωτικών επεισοδίων.

Οι διαψεύσεις για συνάντηση ΗΠΑ – Ιράν στη Ντόχα

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών έγιναν εμφανείς και την Τρίτη, όταν οι ειδικοί απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ βρέθηκαν στη Ντόχα για συνομιλίες με Καταριανούς διαμεσολαβητές σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Ωστόσο, τόσο το Κατάρ όσο και η Τεχεράνη ξεκαθάρισαν ότι δεν είχε προγραμματιστεί καμία συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων, διαψεύδοντας σχετική δήλωση του Τραμπ μία ημέρα νωρίτερα. Αυτό που ενδιέφερε τους Ιρανούς, κατά την επίσκεψή τους στην Ντόχα, ήταν να συζητήσουν με τους Καταριανούς για την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε τράπεζες των Εμιράτων.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των ιρανικών διαπραγματεύσεων και πρόεδρος της Βουλής, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, δήλωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στη διπλωματία, χωρίς όμως να αποκλείει στρατιωτική απάντηση.

«Επιδιώκουμε τον διάλογο. Αν όμως ο διάλογος δεν αποδώσει, είμαστε επίσης έτοιμοι για πόλεμο και θα απαντήσουμε αναλόγως», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι μετά την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών, οι εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν θεαματικά. «Από την ημέρα που έληξε ο αποκλεισμός μέχρι σήμερα έχουμε εξαγάγει περισσότερα από 40 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Τους προηγούμενους σχεδόν δύο μήνες δεν μπορούσαμε να εξάγουμε ούτε ένα βαρέλι», ανέφερε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ