ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο νέο βιβλίο του Αριέλ Λεκαδίτη, «Το βουνό των Ναζί», δεν είναι...

Το νέο βιβλίο του Αριέλ Λεκαδίτη, «Το βουνό των Ναζί», δεν είναι τόπος. Είναι μνήμη.

 

 

«Η ιδέα για την συγγραφή του βιβλίου «Το βουνό των Ναζί», γεννήθηκε το 2019 , όταν ζούσα στη Βιέννη», θα πει ο συγγραφέας, Αριέλ Λεκαδίτης, στο Daily Post. «Εκεί είχα αλλά και έχω επαφές με το Simon Wiesenthal Institute, όπου μεταξύ των άλλων σε μια ημερίδα για το Berchtesgaden, άρχισα να μαθαίνω για την ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής», συμπληρώνει ο κ. Λεκαδίτης και προσθέτει ότι μετά από ορισμένα ταξίδια στις Βαυαρικές Άλπεις, σιγά σιγά άρχισε να ασχολείται με την περιοχή και την ιστορία της.

Πως γίνεται όμως ένα τοπίο τόσο μαγευτικό να παρακινεί κάποιον να κάνει τόσο σκοτεινά σχέδια; 

Α. Λεκαδίτης: «Τα μαγευτικά τοπία ηρεμούν τους ανθρώπους. Οι Ναζί, άνθρωποι και αυτοί, ηρεμούσαν εκεί. Αλλά ηρεμούσαν με το να σκοτώνουν και να προκαλούν δυστυχία και ανθρώπινο πόνο. Οι Ναζί στο Berchtesgaden δεν θεωρούσαν πώς πράττουν κάτι κακό. Ίσα ίσα θεωρούσαν πως η ανθρωπότητα θα τους ευγνωμονούσε και πως προσέφεραν κοινωνικό έργο. Αν είναι δυνατόν… Ακόμα και τώρα που σας το λέω ανατριχιάζω».

Γιατί όμως κάποιος να επιλέξει να διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο;

Α. Λεκαδίτης: «Αν σκεφτούμε πως στα Ελληνικά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, το βιβλίο έχει ενδιαφέρον γιατί διαπραγματεύεται την ιστορία της δεύτερης κατοικίας του Χίτλερ στο Ομπερσαλτσμπεργκ της Βαυαρίας. Το Μπέργκοφ, ήταν το εξοχικό του Χίτλερ όπου εκεί έλαβαν χώρα η πλειοψηφία των αποφάσεων του 3ου Ράιχ, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με τα χρόνια του Χίτλερ στην Αυστρία, την ήττα της Γερμανίας στον Great War, τη συνθήκη των Βερσαλλιών καθώς και με ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως και με τη ζωή του στο Berghof. Επίσης θα έχει την ευκαιρία να μεταφερθεί στη ζωή στο βαυαρικό χωριό, αλλά και στα προβλήματα που δημιούργησαν οι Ναζί στους κατοίκους του, προκειμένου να δημιουργήσουν αρχιτεκτονικά αλλά και πρακτικά τη δεύτερη έδρα της ναζιστικής κυβέρνησης. Επιπλέον, θα έρθουμε σε επαφή με ανθρώπινες ιστορίες όπως του Arthur Eichengrün, εφευρέτη της ασπιρίνης, όπου εξαιτίας της εβραϊκότητας και των διώξεων που υπέστησαν όλοι οι Εβραίοι την περίοδο του Ολοκαυτώματος, δεν κατάφερε να κατοχυρώσει την πατέντα της ασπιρίνης. Θα δούμε την καθημερινότητα στο Berghof, αλλά και τις συνήθειες τόσο του Χίτλερ και της ερωμένης του Εύας Μπράουν όσο και του στενού του κύκλου καθώς και το σχέδιο δολοφονίας του με την κωδική ονομασία Foley».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: «Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Βόλο. Είμαι ιστορικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ολοκαύτωμα από το πανεπιστήμιο της Χάιφα. Η αγάπη μου και ο θαυμασμός μου στο πρόσωπο του Simon Wiesenthal με ώθησε να ακολουθήσω την πορεία αυτή. Έκανα την πρακτική μου άσκηση στο μουσείο Ολοκαυτώματος του Yad Vashem, στο τμήμα Δικαίων των Εθνών. Πρόσφερα ενεργά τις υπηρεσίες μου στο υπουργείο παιδείας της Αγγλίας, σε μια ομάδα για τη στρατηγική αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στα σχολεία της Αγγλίας, ως Social Media Analyst, το καλοκαίρι του 2017. Τον ίδιο χρόνο προσέφερα εθελοντική εργασία στην Ορθόδοξη Εβραϊκή κοινότητα Kesher του Λονδίνου, όπου ήμουν ενεργό μέλος. Αρθρογραφώ για θέματα αντισημιτισμού, Ολοκαυτώματος και Ισραηλινής πολιτικής».

Βρείτε το βιβλίο εδώ

 

“We can not dedicate — we can not consecrate — we can not hallow — this ground.”

Abraham Lincoln