ΑρχικήEvergreenΟι τροφές που συμβάλλουν στη μακροζωία αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος

Οι τροφές που συμβάλλουν στη μακροζωία αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος

Η κατανάλωση περισσότερων φιλικών προς τον πλανήτη τροφών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε μια μεγαλύτερη, πιο υγιεινή ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν μια πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη διατροφή είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης άνω των 30 ετών σε σύγκριση με εκείνους με μια λιγότερο βιώσιμη διατροφή.

Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που προσδιόρισε τα τρόφιμα που είναι ωφέλιμα τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον, καθώς και τρόφιμα που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Στην κατηγορία των ωφέλιμων για εμάς και τον πλανήτη συμπεριλαμβάνονται τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα μη αμυλούχα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα ακόρεστα έλαια, ενώ ως επιβαρυντικά αξιολογούνται τα αυγά και τα κόκκινα κι επεξεργασμένα κρέατα.

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φιλικών προς τον πλανήτη τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας θανάτου ενός ατόμου από αιτίες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, οι αναπνευστικές ασθένειες και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης συνδέονται τόσο με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο διαβήτης, όσο και με μειωμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον όσον αφορά παράγοντες όπως η χρήση νερού και μεγάλων εκτάσεων γης, η ρύπανση και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Με τη νέα μελέτη, στόχος των ερευνητών ήταν η δημιουργία ενός απλού εργαλείου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας για να αναπτύξουν στρατηγικές για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Για να δημιουργήσουν το Planetary Health Diet Index (PHDI), οι ερευνητές εξέτασαν την υπάρχουσα έρευνα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων τροφίμων και τα αποτελέσματα υγείας με βάση τη δίαιτα αναφοράς EAT-Lancet που λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πρακτικών παραγωγής τροφίμων.

Στη συνέχεια εφάρμοσαν τον δείκτη για να αναλύσουν τα αποτελέσματα μεταξύ περισσότερων από 100.000 συμμετεχόντων σε δύο μεγάλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σύνολο δεδομένων περιελάμβανε περισσότερους από 47.000 θανάτους κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης που εκτείνεται σε διάστημα τριών δεκαετιών από το 1986 έως το 2018.

Συνολικά, διαπίστωσαν ότι τα άτομα στο υψηλότερο πεμπτημόριο (το κορυφαίο ένα πέμπτο των συμμετεχόντων) για PHDI είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους στο χαμηλότερο πεμπτημόριο. Οι υψηλότερες βαθμολογίες PHDI συσχετίστηκαν με 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις, 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο και 50% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις.

Βέβαια, το PHDI δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα όλα τα τρόφιμα και τις σχέσεις τους με όλες τις σημαντικές ασθένειες σε όλες τις χώρες. Άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις και προβλήματα υγείας, θρησκευτικούς περιορισμούς ή διαφορετική προσβασιμότητα σε τρόφιμα λόγω κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή διαθεσιμότητας τροφίμων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις με την τήρηση ενός πιο βιώσιμου διατροφικού μοτίβου. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποσαφήνιση και την αντιμετώπιση τέτοιων φραγμών.